Η δημοκρατία διασώθηκε στη Γαλλία χάρις στα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα που σταμάτησαν (προς το παρόν) το τέρας του λαϊκισμού, μια και όπως φάνηκε στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ο λαϊκισμός κατάπιε τα δεξιά και τα αριστερά κόμματα μέσα σε μια μόλις πενταετία. Προφανώς η νίκη του Μακρόν τον δικαιώνει ως κομιστή μιας κεντρώας μετριοπαθούς πολιτικής, αλλά τον θέτει και προ των ευθυνών του προκειμένου να δώσει μια νέα δυναμική και όραμα στο φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Του Χάρη Παυλίδη

Το βέβαιο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε περισσότερο στις πρωτεύουσες της Ευρώπης παρά στην ίδια τη Γαλλία, όπου οι μισοί ψήφοι στον Μακρόν δόθηκαν εξ ανάγκης ώστε να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν στο Ελιζέ. Και είναι επίσης βέβαιο ότι η δημοκρατία (και αυτή τη φορά) διασώθηκε λόγω του πολιτεύματος της Προεδρικής Δημοκρατίας, το οποίο διασφαλίζει την ισχύ συγχρόνως με τη συναίνεση δημιουργώντας ισορροπίες κι ένα δίχτυ προστασίας του πολιτικού συστήματος.

Ήδη τρεις φορές το προεδρικό μοντέλο έχει χρησιμεύσει ως τροχοπέδη στον εξτρεμισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και άλλη στο μέλλον. Ο Μακρόν έχει μια πενταετή περίοδο για να κάνει τις αλλαγές που θα ανασυνθέσουν τη φιλελεύθερη ιδεολογία και θα προσαρμόσουν τις πολιτικές της στις ανάγκες της μεσαίας τάξης. Κι αυτό, πέραν των άλλων, απαιτεί την άμεση εξεύρεση λύσεων που θα καταπνίξουν την ογκούμενη δυσαρέσκεια των μεσαίων στρωμάτων που τον στηρίζουν. Εάν δεν βρει τρόπο να μετατρέψει αυτό που μέχρι τώρα δεν ήταν παρά ένα κίνημα σε μια στέρεη οργάνωση, θα υπάρχει σοβαρός -και μεταδοτικός- κίνδυνος συστημικής αποτυχίας.

Όπως όλοι οι ηγέτες που διαβλέπουν τον κίνδυνο, ο επανεκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε να λάβει υπόψη του σοβαρά τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων ώστε να τις προσαρμόσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η νέα εντολή που έλαβε, κυρίως από τη μεσαία τάξη, είναι να εστιάσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με αυτούς που παράγουν πλούτο και εγγυούμενος την αναδιανομή του να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Μακρόν είπε: «Έλαβα το μήνυμα από τις κάλπες», αλλά αυτοί που το έστειλαν δεν έχουν ανεξάντλητα περιθώρια υπομονής.