Η μάχη της Τοσκάνης ή Ρέντσι εναντίον Σαλβίνι

19

Περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, αλλά κι ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο καλούνται οι ιταλοί να αποφασίσουν τη μείωση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία. Εφόσον επικρατήσει το «Ναι» στην περικοπή στο Κοινοβούλιο οι έδρες θα είναι 400 από 630 και στη Γερουσία 200 από 315.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, κατεβαίνουν σε μια μόλις Περιφέρεια από τις 6, γεγονός που ευνοεί τον Σαλβίνι και τα κόμματα της Δεξιάς να κερδίσουν κάνοντας έτσι ένα γερό μπάσιμο εν’ όψει των εθνικών εκλογών. Το μεγάλο στοίχημα για τον Σαλβίνι αλλά και τον Ρέντσι είναι η Περιφέρεια της Τοσκάνης.

Ο Ματτέο Ρέντσι επικεφαλής του κεντρώου Italia Viva δίνει μάχη μέχρις εσχάτων με δικό του υποψήφιο προκειμένου να μη χαθεί η Τοσκάνη(υπήρξε δημοφιλής δήμαρχος στη Φλωρεντία), ενώ η Δεξιά με ολίγη από ακροδεξιά συμμαχία του Σαλβίνι διεκδικεί με αξιώσεις να αλώσει το προπύργιο της φιλελεύθερης αναγέννησης.

Η μεγάλη κινητοποίηση του Ρέντσι έχει στόχο τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, αλλά και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί λόγω της συνεργασίας του κόμματος με το λαϊκίστικο κίνημα των «5 Α» του Γκρίλο. Σημειωτέον ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και οι «Γκριλίνοι» έχουν ταχθεί υπέρ της περικοπής των βουλευτών στα δύο Σώματα.

Για τον Ρέντσι, του οποίου το κόμμα παίρνει το βάπτισμα του πυρός, στη Τοσκάνη δοκιμάζονται οι δημοκρατικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όπως τονίζει στο σποτάκι που προβάλλεται διαδικτυακά: Στη Τοσκάνη για μερικές χιλιάδες ψήφων ενδέχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές επί των ευρωπαϊστών, οι εξτρεμιστές επί των μεταρρυθμιστών, εν τέλει η Παδανία (η περιοχή πάνω από τον ποταμό Πάδο που πριν από μερικά χρόνια επιθυμούσε την απόσπασή της από την Ιταλία και πολιτική της έκφραση ήταν ο προκάτοχος του Σαλβίνι, Ουμπέρτο Μπόσι) της Τοσκάνης.

Σε κάθε περίπτωση ο Ρέντσι με το πρωτοεμφανιζόμενο κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα του, δίνει μόνος του τη μάχη της Τοσκάνης και εφόσον κερδίσει η νίκη του θα αποτελέσει πρόκριμα ώστε στις εθνικές εκλογές να πάρει τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου σημειωτέον υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός.

Πάντως αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζινγκαρέτι και οι «Πεντάστεροι» του Γκρίλο- Ντι Μάιο, δεν θα τα βάψουν μαύρα στην περίπτωση που κερδίσει ο υποψήφιος του Σαλβίνι.

Domani (το Αύριο) Σήμερα…

Αλλαγή ιδιοκτησίας στην Repubblica, ιστορική εφημερίδα της κεντροαριστεράς που ίδρυσε ο Σκάλφαρι και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κατείχε μια εκ των εμβληματικότερων μορφών της ιταλικής βιομηχανίας. Ο Κάρλο Ντε Μπενεντέτι είχε δωρίσει τις μετοχές στα παιδιά του τα οποία τις πούλησαν στον Όμιλο Ανιέλλι.

Έτσι ο 85χρονος βιομήχανος με ψυχοσύνθεση εφήβου προχώρησε κόντρα στο ρεύμα της εποχής του διαδικτύου στην έκδοση της Domani, μιας εφημερίδας που κατά δήλωσή του θα εκφράζει τις φιλελεύθερες ιδέες και τη μεσαία τάξη. Το στοίχημα του Ντε Μπενεντέτι είναι να αποδείξει στα παιδιά του ότι οι ιδέες αφενός δεν πωλούνται και αφετέρου τα δώρα(εννοεί την μεταβίβαση των μετοχών) δεν πωλούνται.

Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου, εστιάζει στην πολιτική, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Έχει έδρα τη Ρώμη, ολιγομελές συντακτικό προσωπικό, μια ομάδα ερευνητών κατά τα αμερικανικά πρότυπα, ενώ η εφημερίδα και το site θα περάσουν σε ίδρυμα το προσεχές διάστημα.

Ο Ντε Μπενεντέτι προς το παρόν είναι ο μοναδικός μέτοχος στην Domani, ενώ στόχος του… νεαρού και φιλόδοξου 85χρονου είναι να αποδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι οι εφημερίδες έχουν μέλλον αφόσον είναι ανεξάρτητες, απευθύνονται στους αναγνώστες και όχι στους πολιτικούς.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr