Δεκαοκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, Μάιο του 2024, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη περνώντας από τις εθνικές εκλογές στην διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού σκηνικού.

Την Αθήνα επέλεξε η νέα ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως έδρα των διαπραγματεύσεων και τις εξελίξεις που πρόκειται να αλλάξουν το τοπίο της διακυβέρνησης της μεγάλης οικογένειας του ΕΛΚ.

«Σουτ τηλεφώνημα» και το ματσάκι δεν γύρισε tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΓράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης 

Τον Δεκέμβριο θα συναντηθούν πρωθυπουργοί, νυν και πρώην. Στελέχη των κρατών μελών της ΕΕ με κυβερνήσεις η αντιπολιτεύσεις του ΕΛΚ. Ευρωβουλευτές πρώην και νυν της πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και μια στρατιά συμβούλων της Κομισιόν, με επικεφαλής την σημερινή πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν. Αλλά και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα.

Όλα ξεκίνησαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΡΡΕ στο Ρότερνταμ, με τις εκλογές προέδρου και γενικού γραμματέα. Στις θέσεις των Ντόναλντ Τουσκ και Λόπεθ Ιστουριθ- εκλέχθηκαν οι Μάνφρεντ Βέμπερ και Θανάσης Μπακόλας αντίστοιχα.

Ένα από τα θέματα ήταν και ο προγραμματισμός των ευρωεκλογών του 2024.

Το Λαϊκό Κόμμα στο συνέδριο του 2014 στο Δουβλίνο, είχε 14 κυβερνήσεις της δεξιάς στις 28 χώρες. Το 2022 μόλις επτά και τώρα μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές σε αρκετά κράτη μέλη το ΕΛΚ με συμμαχίες μικρών κομμάτων αύξησε τον αριθμό στις 11 κυβερνήσεις δικής του επιρροής. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών του ΡΡΕ σήμερα είναι 197, μικρότερος μεν από το 2004 και 2009, αλλά μεγαλύτερος των σοσιαλδημοκρατών 145.

Παρ όλα αυτά η νέα ηγεσία στις Βρυξέλλες στοχεύει στην αύξηση της πολιτικής ομάδας με αισιοδοξία την νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές του 2023 μελών της, κυρίως όμως την προετοιμασία και ενίσχυση της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Μια εκστρατεία η οποία θα αποτελέσει το βασικό θέμα του μινισυνεδριου στην Αθήνα από 2-4 Δεκεμβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα από την τελευταία ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο για το 2022.

Γιατί ονομάσαμε “μάχη” την συνάντηση στην Ελλάδα;

Βασικός λόγος ο καινούργιος σχεδιασμός και ο αγώνας πριν από την κάλπη. Κερδίζεις έδρες; Διεκδικείς θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς!

Τόσο στην Κομισιόν,το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όσο και στους μεγάλους Οργανισμούς. Το ΝΑΤΟ και η υποστήριξη του υποψηφίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την θέση προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αντικατάσταση της Κρισταλινας Γκεοργκιεβα, εφ όσον αποφασιστεί η αλλαγή από την παγκόσμια τράπεζα.

Τέλος η θέση του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ μετά από δύο χρόνια με την λήξη της θητείας του Πορτογάλου Γκουτερες.

Πολλοί υπολογίζουν ακόμα την θέση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ για την οποία η στήριξη ακόμα και του Μακρόν δεν φαίνεται αρκετή για την πρόωρη συνταξιοδότηση της.

Στην ίδια μοίρα αλλαγών φέρονται μέλη του προεδρείου της ΕΚΤ.

Και το ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται για κάποια σημαντική η κορυφαία θέση εκτός φυσικά του Επιτρόπου για την οποία αποφασίζει η κυβέρνηση κάθε χώρας.

Προσωπική μας άποψη και με βάση τα γεγονότα, τις αρμόδιες εξελίξεις, αλλά κυρίως τις πηγές πληροφόρησης μας, η Ελλάδα θα υποστηριχθεί σημαντικά από νέους φίλους συμμάχους, οι οποίοι προστέθηκαν στις παλαιότερες γνωριμίες των νέων ισχυρών υποστηρικτών που δημιουργήθηκαν από την κινητικότητα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης και με κάθε εχεμύθεια πολιτικοι αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν έπαυσαν να συνομιλούν με διακεκριμμένους παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων και των διεθνών εξελίξεων.

(Έχουμε ονόματα συγκεκριμένων υψηλόβαθμων στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν. Δ, δεσμευομαστε όμως από σεβασμό και την επιθυμία τους, στα πρόσωπα αυτα, να τα κατονομασουμε.)

 Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ..

Ένα πρόσωπο που συζητείται αυτή την εποχή για διαφεριυικους λόγους, είναι ο Μάριο Ντραγκι. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός και άλλων αξιωμάτων στην πατρίδα του και διεθνώς, φέρεται να βηματίζει για την θέση του γεν.γραμ. του ΝΑΤΟ.

Ο Εμμανουελ Μακρόν θα τον προτείνει τον επόμενο χρόνο αντί του Γενς Στολντεμπεργκ, που αναλαμβάνει το Σεπτέμβριο, διοικητής της Τράπεζας Νορβηγίας στο Όσλο.

Δεν είναι μόνον ο Μακρόν που τραβάει από το χέρι το φίλο του στη θέση αυτή. Μια σύντομη ανάλυση γίνεται πριν και μετά τις ιταλικές εκλογές.

Μια εβδομάδα πριν τις 25 Σεπτεμβρίου ο Ντραγκι δέχθηκε τηλεφώνημα. Και πήγε στις ΗΠΑ σε πρόσκληση του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε πληροφορίες για τις εκλογές στην Ιταλία. Λέγεται ότι ζήτησε από τον Ντραγκι μεσολάβηση στην μέλλουσα νικήτρια και πρωθυπουργό Μελονι, ώστε η τελευταία να διατηρήσει την Ιταλία σε τροχια ΝΑΤΟ, Ατλαντικής συμμαχίας, υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολα όσα ακούμε και διαβάζουμε σήμερα από το στόμα της νέας πρωθυπουργού. Και ακόμα περισσότερα.

Ο Μπάιντεν έχοντας τον πρώτο λόγο στην επιλογή γεν.γραμ.στο ΝΑΤΟ ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσό συνεισφοράς στο ταμείο της συμμαχίας, δεν έχασε την ευκαιρία και αμέσως μετά προχώρησε σε αρχική πρόταση στον Ντραγκι για υποψήφιος γεν.γραμ του ΝΑΤΟ.

Την σκυτάλη παρέλαβε ο Μακρόν που κάλεσε στα Ηλύσια τον Ντραγκι για να του επαναλάβει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μελόνι και στην επιθυμία του να αναλάβει την θέση στο ΝΑΤΟ.

Για τους αναλυτές στον διεθνή χώρο η πρόταση αποσκοπεί στις άριστες σχέσεις του Ιταλού στον διεθνή χώρο, πιστού και στην Ατλαντική συμμαχία. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζονται οι αμφιβολίες για την Μελονι με όλα όσα καταγγέλλονται και μιλούν για το παρελθόν της. Επίσης ένας Ευρωπαίος αναλαμβάνει ρόλο κλειδί για τα προβλήματα της Μεσογείου και της διπλωματικής οδού επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρόλοι κλειδιά όμως που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συναντησης του ΡΡΕ στην Αθήνα θα είναι μεταξύ άλλων και αρκετές υποψηφιότητες των οποίων οι νυν θέσεις έχουν ημερομηνία λήξης.

Για την θέση προέδρου της Μομισιον το ΕΛΚ επιθυμεί να έχει δικής του επιλογής μέλος. Όπως επίσης σε αντίθετη περίπτωση να ηγηθεί του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών μελών. Άρα πρωθυπουργού. Νυν η πρώην με εμπειρία και άριστες σχέσεις στον διεθνή χώρο και στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού. Λαϊκού Κόμματος. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες “δεν πρέπει τις δύο κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ να κατέχουν πολιτικοί της ίδιας ομάδας. Στην προκειμένη περίπτωση το ΡΡΕ σε Κομισιόν και Συμβούλιο.

Ο Εμμανουελ Μακρόν προσπάθησε σε πρώτο χρόνο να συμμαχήσει με την Γερμανία και τον Σολτς. Η πολιτική του ομάδα Εμπρός έχει ενταχθεί στους σοσιαλιστές δημοκράτες και φιλελεύθερους. Όμως ο μικρός αριθμός βουλευτών του τον υποχρεώνει να δόσεις μεγάλη μάχη στις εκλογές του 2024 ώστε να υπερισχύσουν οι προτάσεις του. Όπως π.χ στην Γαλλία πιστεύουν για .θα θέση στον υπουργό οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρη και τον Μισέλ Μπάρνεϊ πρώην επίτροπο και συντονιστή της επιτροπής της ΕΕ στο Μπεξιτ που έφερε σε αίσιο πέρας και με επιτυχία.

Στις διαβαθμίσεις που θάχουμε την ευκαιρία να παραθέσουμε διεξοδικά προσεχώς, ο Δεκέμβριος θεωρητικά είναι ένας κρίσιμος μήνας. Απολογισμών και προτάσεων από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να  βγει κερδισμένη δίνοντας την μάχη που αξίζει σε μια χώρα από τα πρωτα βασικα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας που πληρώνει ακόμα λάθη του παρελθόντος. Μένοντας έτσι στο σκοτάδι με Ιταλους, Ισπανούς, Πορτογάλους, Βέλγους, Νορβηγούς, Βουλγαρους, Μαλτέζος, να κυριαρχούν και να διευθύνουν από θέσεις στις οποίες ένας, έστω, Έλληνας η Ελληνίδα, θα επρεπει δικαιωματικά να κατέχει.

Η Βουλιαγμένη, κέντρο αποφάσεων τον Δεκέμβριο. Ευχόμαστε αυτή τη φορά να ακουστούν ονόματα με πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσεχές κοντινό μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και του γεωγραφικού της χάρτη.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτης της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στη Κομισιον, με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκιεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.