Κοντή μνήμη φαίνεται πως διαθέτει ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης ο οποίος επιχειρεί να μεταθέσει αλλού ευθύνες που ο ίδιος είχε αναλάβει ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει πως όσοι δηλώσουν αδυναμία θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Αττικής ή την ΓΓΠΠ.

Μόνο που ο κ. Στάθης δεν δήλωσε αδυναμία. Ούτε όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου του τον τελευταίο ένα μήνα φωνάζει ότι δεν έλαβε καμία μέριμνα, έστω τα ελάχιστα: να υπάρχουν υδροφόρες, να είναι γεμάτες οι υδατοδεξαμενές και να γίνονται περιπολίες πυροπροστασίας.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2021 υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή 11 δημάρχων στους οποίους υπάγονται 18 επικίνδυνες περιοχές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξήγησε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, κι επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.

Τότε αποφασίστηκε πως η ΓΓΠΠ αναλαμβάνει να καθαρίσει την περίμετρο των περιοχών αυτών ώστε να τις προστατέψει εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό της περιμέτρου αναλαμβάνουν οι δήμοι τον καταμερισμό των εργασιών που σχετίζονται με την προστασία του δάσους. Εκεί θα έχουν έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση τα τεχνικά δελτία τα οποία θα υποβάλλουν. Όποια εργασία δεν μπορούν οι Δήμοι να τα φέρουν εις πέρας, θα αναλάβει η Περιφέρεια ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Στη σύσκεψη τότε μετείχαν οι Δήμαρχοι των 11 Δήμων της Αττικής στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω 18 περιοχές και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης και Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εκεί ήταν και ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας στον οποίο ανήκουν τα Βίλια. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μέρες αργότερα ο Στέλιος Πέτσας διέθεσε συνολικό ποσό ύψους 2.840.000 ευρώ σε 14 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Άλλους δύο δήμους που δέχθηκαν πύρινο χτύπημα.  Το ποσό που αναλογούσε στον κ. Χρήστο Στάθη ήταν 250.000 ευρώ. Και θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί πως αξιοποιήθηκε. Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του δημάρχου ο οποίος αναζητά σανίδα σωτηρίας, θυμίζουμε πως η Πυροσβεστική Σχολή Βιλίων έκλεισε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016.