Η «καταιγίδα Novartis» σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

416

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «Βικτώρια» με τη μορφή της Novartis πέρασε και από την Κουμουνδούρου, πλημμυρίζοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις της ως προς τη Novartis και σκορπίζοντας τη γραμμή της. Ηδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «φιάσκο» και για «πλήγμα» σε μια γραμμή η οποία «εξαρχής δεν ήταν συμπαγής».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο Κ. Λάππας ψήφισε στην Προανακριτική υπέρ της εξαίρεσης των Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου επέφερε διπλό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: 1. Νομιμοποίησε μια διαδικασία την οποία ηθελημένα άφηνε στο ημίφως της αβεβαιότητας ως προς την αναγνώρισή της. 2. Αναγνώρισε εμπράκτως ότι η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίζει την εξαίρεση μελών της. Επομένως, είχε το δικαίωμα να εξαιρέσει και τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν αναγνώριζαν έως προχθές. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και στα «αριστερά» και στα «δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν διαμαρτύρονται για μια τακτική άνευ αποτελέσματος και «εγκατάλειψη» των δύο πρωτοπαλίκαρων, οι δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «τσαμπουκάδες» χρεώθηκε την προσπάθεια ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά και την πρόθεση να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς στην Κουμουνδούρου δεν βλέπει το παραμικρό πολιτικό κέρδος από τη στάση που κράτησε ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, όλοι βλέπουν ζημιά και φθορά. Διαφωνούν μόνο ως προς το μέγεθός τους.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ αποτιμάται επίσης το γεγονός ότι, την ώρα που κατέθετε ο Φρουζής, στην αίθουσα βρισκόταν μόνο ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι φωτογραφίζονταν καθήμενοι στο εντευκτήριο της Βουλής. Η εικόνα αυτή και μόνο ενίσχυσε την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην καταθέσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, που είναι πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση. Κι όταν ήρθε η ώρα να αρχίσει η κατάθεσή του -παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ φραστικά πλειοδοτούσε στην ανάγκη να καταθέσει- έλαμψε διά της απουσίας του. Βεβαίως, η κατάθεση Φρουζή συνεχίζεται σήμερα και ενδεχομένως θα αλλάξει και η στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει.

ΟΠΩΣ παρατηρούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα εμφανίστηκε τόσο ασύντακτο». Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αποχώρησε από την Επιτροπή, ούτε παρέμεινε, ούτε αντικατέστησε τους δύο. «Τελικά τι κάναμε;», αναρωτιούνταν οι εν λόγω βουλευτές, προσθέτοντας: «Καταφέραμε να δώσουμε ένα πολύ θολό μήνυμα στην κοινωνία». Πράγματι, από την ως τώρα στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μόνο κάποιου είδους πολιτικός ακτιβισμός, ο οποίος στερείται και μηνύματος και συμβολισμού και -κυρίως- αποτελέσματος. Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο «βαριά χαρτιά» του αποσύρθηκαν διά της εξαιρέσεώς τους, το αίτημα εξαίρεσης των τριών μελών της Επιτροπής που ζητούσε η πλευρά Παπαγγελόπουλου απορρίφθηκε και η κατάθεση Φρουζή άρχισε. Και μάλιστα άρχισε μ’ έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι καθόλου ευχάριστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ερευνώμενο «παραδικαστικό» κύκλωμα. Η επιβεβαίωση της καταγγελίας Φρουζή ότι η κυρία Τουλουπάκη σε «άτυπη συνάντησή» τους και τον πίεσε και τον δελέασε με την προσφορά της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα, εφόσον κατέθετε εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων, αγγίζει τον πυρήνα της σκευωρίας.

ΠΕΡΙΠΟΥ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του συνήθως συγκρατημένου κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα. Ο οποίος είπε πως «φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω ότι εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα που χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης για πίεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες καταθέσεις». Ο Κ. Φρουζής κατονόμασε δύο εφημερίδες, οι οποίες, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε, συμμετείχαν σε αυτό παιχνίδι. Ενώ τόσο ο κ. Μανιαδάκης όσο και ο εισαγγελέας κ. Αγγελής, ουσιαστικά είπαν αυτό που φέρεται να είπε και ο Φρουζής.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr