«Η Καλαμάτα και οι δημότες της προσέχουμε το περιβάλλον, φυτεύουμε στα σπίτια μας, στις γειτονιές μας, στις αυλές μας και όλη αυτή η προσπάθεια έχει υποστηριχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια από τον δήμο».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή την ανάδειξη της Καλαμάτας, ως τις πιο πράσινης πόλης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο Θανάσης Βασιλόπουλος σημειώνει ότι «οι προσπάθειες του δήμου δεν τελειώνουν με την φύτευση δέντρων και την δημιουργία πάρκων, αλλά συνεχίζονται με την συμμετοχή σε δίκτυο πράσινων πόλεων και την κατάθεση υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την ένταξή της στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030».

Επανερχόμενος στην βράβευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι «ο Οργανισμός επιβραβεύει ουσιαστικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 15 χρόνια, με αποτέλεσμα το 54,4% των αστικών περιοχών να καλύπτεται από δέντρα, δηλαδή τα 23,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα συνολικά 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Επίσης, ο Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο προηγούμενος δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μαζί με την δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχα και εγώ ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, είχαμε βάλλει ένα στόχο, δηλαδή να φυτεύουμε τουλάχιστον 1.000 μεγάλα δένδρα μαζί με μεγάλους θάμνους».

«Αυτός ο στόχος», συνέχισε, «υλοποιείται κάθε χρόνο, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια φυτεύσαμε 5.000 δένδρα, γιατί πήραμε πάρα πολλά δένδρα από το δασαρχείο και φροντίσαμε το περιαστικό πράσινο, ενώ την περσινή χρονιά φυτεύσαμε περισσότερα από 1.200 δένδρα».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, «αυτή η προσπάθεια του δήμου αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση, το οποίο βράβευσε πριν από τρία χρόνια την Καλαμάτα, ως πράσινη πόλη».

«Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ», τονίζει ο Θανάσης Βασιλόπουλος, «στο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, που λειτουργούμε και που κινούμαστε μέσα στην πόλη, για αυτό και η πόλη της Καλαμάτας έθεσε υποψηφιότητα για την ένταξή της στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030».

Ταυτόχρονα, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος, «αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, μια νέα διεκδίκηση, η οποία αφορά συμμετοχή του δήμου Καλαμάτας σε δίκτυο πράσινων πόλεων».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Θανάση Βασιλόπουλο, «για μια διεκδίκηση με έντονο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνοδεύεται από σημαντικές χρηματοδοτήσεις και που ως στόχο έχει να γίνει η Καλαμάτα περισσότερο πράσινη και φιλική με την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η δημιουργία νέων πάρκων».

Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ήδη ο δήμος έχει δημιουργήσει με δικά του μέσα έξι ‘πάρκα τσέπης’ σε γειτονιές της πόλης, όπου προηγουμένως οι συγκεκριμένοι χώροι ήσαν μικρές χωματερές».

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την ένταξή της στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Θανάσης Βασιλόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση από τους φορείς της περιοχής μας με την στήριξη του δήμου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επτά άξονες, που αναλύθηκαν σε 26 θεματικά εργαστήρια».

Όπως πρόσθεσε, «στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, συμμετείχαν περισσότεροι από 70 φορείς, ενώ στις προτάσεις που διαμορφώθηκαν, αποτυπώθηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της πόλης καθώς και οι προοπτικές της».

«Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα και τις προσπάθειες που έγιναν», συνέχισε ο δήμαρχος, «κατατέθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας».

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Βασιλόπουλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρότασης υποψηφιότητας, «η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον που της ανήκει», ενώ μιλώντας για την συμμετοχή των δημοτών στον διάλογο και στην κατάρτιση των προτάσεων, τόνισε ότι «είμαι υπερήφανος διότι οι δημότες μας τολμούν αλλαγές».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η φιλοσοφία πάνω στην οποία εδράζεται η πρόταση, είναι η πόλη να υπηρετεί τους ανθρώπους της και να είναι φιλική προς αυτούς και στο περιβάλλον και παράλληλα να βαδίζει με αναπτυξιακή λογική στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον δήμο, «εφαρμόζοντας καλές πρακτικές, νέες τεχνολογίες, ενέργειες που στοχεύουν στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής, συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς θέτουν ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη».

Ειδικότερα, ο δήμος της Καλαμάτας συμμετέχει στο σύμφωνο των δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, την επιτάχυνση της απεξάρτησης τους από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής τους στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες τους.

Ήδη, σύμφωνα με τον δήμο, υλοποιούνται:

*Η στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

*Η εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα

*Η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από δράσεις όπως:

*Η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας στο κτίριο του δημαρχείου

*Η εγκατάσταση 15.000 λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού τύπου LED

*Πολλές αστικές αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στην πόλη της Καλαμάτας

*Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια

*Η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 15 χιλιομέτρων

*Η κατασκευή «πάρκων τσέπης»

Ακόμη, έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν σύντομα οι παρακάτω δράσεις:

*Ανάπτυξη δράσεων της νεο-ιδρυθείσας «δημοτικής ενεργειακής κοινότητας Καλαμάτας» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

* Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων

*Κατασκευή «πράσινου» σημείου Καλαμάτας

*Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων

*Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης

*Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων και σχολείων

*Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη αλλά και από τις υπηρεσίες του δήμου.

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «ο στόχος δεν είναι άλλος από την συμβολή του δήμου της Καλαμάτας στον μετριασμό και στην αντιμετώπιση των δυσμενών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής».