Μετά από μακρά τηλεδιάσκεψη , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέβαλε τον επιχειρησιακό ορισμό μιας συνολικής κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Σίγουρα δεν είναι καλά νέα, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο μετά την έκβαση του Eurogroup την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 και τις πολλές αποκλίνουσες δηλώσεις διαφόρων ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο μια λανθασμένη επιλογή θα ήταν χειρότερη από μια σύντομη αναβολή, ακόμη και με αβέβαια αποτελέσματα.

του Στράτου Γεραγώτη 

Όπως είναι γνωστό, τουλάχιστον οκτώ ή εννέα χώρες (οι υπογράφοντες την επιστολή υπέρ των ευρωπαϊκών ομολόγων), συμπεριλαμβανομένης , της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, οι οποίες επιθυμούν περισσότερο από τις άλλες χώρες να μοιραστούν τους κινδύνους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το όραμα και το σχέδιο δράσης αυτών των χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης -το ΑΕΠ των οποίων αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ και του πληθυσμού της Ευρωζώνης – βρίσκει μια σημαντική ανταπόκριση στις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi , αλλά και από την Christine Lagarde (σημερινή Πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία δήλωσε ρητά ότι δεν αντιτίθεται σε “έκτακτη έκδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων”), ρητά υπέρ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και άλλοι.

Εντούτοις, οι «βόρειες» χώρες (η Ολλανδία, αλλά κυρίως – και μέχρι τώρα η Γερμανία) δεν είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμες για κοινή πρόοδο προς την αναγκαία ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προστατεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Εν ολίγοις, είναι οι λεγόμενες “κυριαρχικές ” χώρες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο (G20, G7 και όχι μόνο) που κινούνται – με πρόθεση, αλλά όχι μόνο – προς μια ενίσχυση της λογικής της συντονισμένης διεθνούς παρέμβασης.

Έτσι, η Ευρώπη εξακολουθεί να αναβάλλει το ραντεβού της με την ιστορία και εδώ πρόκειται για ένα χαρακτηριστικά σημαντικό κομμάτι της ΕΕ, την (Ευρωζώνη) που χρειάζεται να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της και που θα μπορούσε στην παρούσα κατάσταση , μπροστά σε ένα έντονο συμμετρικό σοκ, να αδράξει αυτή την μοναδική ευκαιρία και να την αξιοποιήσει με πολιτικό ρεαλισμό αλλά και ιστορικό όραμα.

Πρέπει να πω ότι, η αγορά κατάλληλα δεσμευμένων ομόλογων από την ΕΚΤ (με το νέο Quantitative Easing , χωρίς περιορισμούς) θα προστατεύσουν πιθανώς την Ευρωζώνη από μια άμεση κρίση κρατικού χρέους σε αυτή τη φάση, περισσότερο ή λιγότερο παρατεταμένη, – απόφαση σχετικά με μια συνολική ευρωπαϊκή κοινή δράση για τη δημοσιονομική πολιτική.
Όμως, νομίζω ότι είναι πλέον σαφές σε πολλούς, ότι η νομισματική πολιτική έχει σημαντικούς περιορισμούς αποτελεσματικότητας (εκτός εάν πάμε σε λύση τύπου να πετάμε χρήματα από το ελικόπτερο): μόνο παρεμβάσεις με πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και μείωση ή ακύρωση της φορολογίας είναι ικανές να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων και των οικογενειών, τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, με λίγα λόγια την ικανότητα να μην μειωθεί υπερβολικά το “εν δυνάμει προϊόν” σε αυτή τη φάση μερικής παρεμπόδισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και έτσι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομία – με κατάλληλες πολιτικές δημόσιων επενδύσεων – μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ενώ πολλοί δοκιμάζονται δραματικά στην καθημερινή τους ζωή, η δραματική και σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλεται από την επιδημία συνεχίζεται με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα και δυναμική. Η σοβαρή οικονομική κρίση εξελίσσεται αναπόφευκτα, δημιουργώντας εν μέρει μη αναστρέψιμες συνέπειες, τόσο περισσότερο καθυστερημένες και ανεπαρκείς καθίστανται οι απαντήσεις όσον αφορά τις πολιτικές του δημόσιου προϋπολογισμού μέσω του μεγαλύτερου βιώσιμου χρέους.

Με τον κόσμο να αναρωτιέται και να αναζητά, μεγαλύτερο συντονισμό και ενότητα δράσης, παραδόξως είναι αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες (οι 19 με κοινό νόμισμα) που – προδίδοντας το όνειρο των “ιδρυτών” της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – συνεχίζουν να διαφωνούν και να μπλοκάρουν με βέτο την συναίνεση , αδυνατώντας να κατανοήσουν επαρκώς ότι, αν επικρατήσουν, οι πραγματικές “εθνικές κυριαρχίες” θα ωθήσουν όλο και περισσότερο τα μικρά ευρωπαϊκά κράτη (με μεγαλύτερο, τη Γερμανία, με το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ) σε μια περαιτέρω και προοδευτική απουσία στο νέο διεθνές πλαίσιο που θα προκύψει από την παγκόσμια πανδημία.


*Στράτος Γεραγώτης, Διδάκτωρ Παν/μιου των Βρυξελλών, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Παν/μιο της Pavia της Ιταλίας