Η Ολλανδή ευρωβουλευτής, που ως εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA βάλει διαρκώς κατά της ελληνικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξή της στην Deutsche Welle δηλώνει ότι δεν προσκομίζει αδιάσειστά στοιχεία για εμπλοκή  των αρχών στο θέμα των παρακολουθήσεων με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού pretador αλλά ότι είναι ενοχλημένη από το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει… ζήλο για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Στη συνέντευξή  η Σοφι Ιν΄τ Βέλντ επικαλείται ενδείξεις και αποδείξεις που όμως αφορούν δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων για να δείξει πως υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης χωρίς φυσικά να παρουσιάσει οτιδήποτε σχετικό. Αντιθέτως εμφανίζεται να δηλώνει ότι  «δεν ερευνούμε συγκεκριμένες χώρες. Ερευνούμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε τόσο πιο σαφές γίνεται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα (…) Σε ορισμένες χώρες έχουμε ισχυρές ενδείξεις κατάχρησης του λογισμικού παρακολούθησης για πολιτικούς σκοπούς, σε άλλες χώρες οι κάτοχοι του λογισμικού μπορεί να διεκπεραιώνουν τις τραπεζικές υποθέσεις τους, ενώ όλα τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν λογισμικό εμπορικής κατασκοπείας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Και ενώ σε άλλες χώρες αφήνει το περιθώριο χρήσης από ιδιώτες για την Ελλάδα δηλώνει πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει λόγω του… υψηλού κόστους. Αρκεί να σημειωθεί πως στο σχολιασμό της συνέντευξης τονίζει πως η Ολλανδή ευρωβουλευτής επανερχόνταν διαρκως στο θέμα της Ελλάδας και στην πεποίθησή της περί ευθυνών της κυβέρησης.

Ακομη πιο απίστευτα είναι αυτά που αναφέρει σχετικά με το προσχέδιο που η ίδια παρουσίασε με αποτέλεσμα να δεχθεί σκληρή κριτική από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Pega.

Τι λέει η κ. Βέλντ; Τα εξής:

«Ένα προσχέδιο δεν είναι παρά αυτό που λέει η λέξη: προσχέδιο», επισημαίνει. «Είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία να καταθέτει ο εισηγητής ένα προσχέδιο, πριν καταθέσει το τελικό σχέδιο. Βλέπω ότι καμία από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. Έπρεπε να στηριχθούμε σε πληροφορίες που είναι δημοσίως προσβάσιμες».

Και συνεχίζει προκαλώντας ερωτήματα αφού σημειώνει ότι: «Κι επειδή αντιλαμβάνομαι τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος, έχω κάνει κάτι που νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει σε αυτό το Κοινοβούλιο. Έχω παραθέσει υποσημειώσεις με τις πηγές για όλες, μα όλες τις αιτιάσεις που καταγράφονται. Η έκθεση περιέχει 989 υποσημειώσεις. Επίσης νομίζω ότι καμία άλλη έκθεση στην ιστορία της ΕΕ δεν επαναλαμβάνει τόσες φορές τη λέξη ‘φέρεται’ ή ‘φερόμενος’ (allegedly). Περιέχονται αιτιάσεις, που θα αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν; Πιθανώς. Αλλά πιστεύω επίσης ότι πολλές από αυτές ευσταθούν».

Με απλά λόγια επικαλείται τις πηγές, που στην περίπτωση της Ελλάδας για παράδειγμα είναι δημοσιεύματα, δηλώνει πως αναφέρει στην έκθεση τις λέξεις «φερόμενος φερόμενη» κλπ που όμως δεν χρησιμοποίησε κατά την εδώ παρέμβασή της και δηλώνει πως είναι πιθανόν να μην ευσταθούν πολλές αιτιάσεις αν και η ίδια κρίνει προσωπικά οτι πολλές ευσταθούν…