Για έναν διπλό στόχο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη μια οι ευρωπαϊκές χώρες να ομονήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, αλλά και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δήλωσή του μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, η οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλύπτει 47 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ελληνική προεδρία έχει θέσει το θέμα του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση πανδημίας και την αξία που αποκτά η ζωή και η προστασία της.

«Μέσα σ’ αυτή την προεδρία θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε δύο στόχους. Πρώτα απ’ όλα να βάλουμε όλες τις χώρες της Ευρώπης να ομονοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και δεύτερον να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της νέας γενιάς της Ευρώπης και η ανάγκη οι νέοι να αγκαλιάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, καθώς και η προστασία των παιδιών από τη βία, από την παιδική εργασία και βέβαια η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σήμερα ταλαιπωρούνται σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, όταν βρίσκονται μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμβολίζει την έναρξη αυτής της διαδρομής και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φροντίσουμε να κάνουμε πολλά γεγονότα, βασικά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μπορούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου να τα παρακολουθήσουν», κατέληξε.