Αύριο Τετάρτη (9/9) συγκαλείται στις Βρυξέλλες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από τους Πρέσβεις των χωρών-μελών που είναι διαπιστευμένοι στην Συμμαχία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με την κίνηση αυτή –που είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για την Πέμπτη η πιθανή συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ– η Αθήνα διασφάλισε ότι η «πολιτική» συζήτηση σε επίπεδο Πρέσβεων θα προηγηθεί των όποιων τεχνικών συνομιλιών.

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με έναν στόχο: να επαναλάβει σε κάθε τόνο πως προϋπόθεση για τις όποιες συζητήσεις των δύο μερών είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο, εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών από εκείνον που προκάλεσε την κλιμάκωση, δηλαδή την Τουρκία. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα της αποχώρησης του Oruc Reis και της συνοδείας του.