Η κυβέρνηση κινείται με αποφασιστικότητα και δυναμική. Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα μας και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν  το παράδειγμα της Κίνας.

tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΗ Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί προϋποθέσεις αναπτυξιακής πορείαςτου Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για την Νότιο-ανατολική Ευρώπη και τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να αξιοποιήσουν άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες αυτές.

Τουρισμός, Πολιτισμός, Εκπαίδευση μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα, που θα έχει ευρωπαϊκή προοπτική, θα αυξάνει τα έσοδα και θα δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση με πρώτο «θύμα» την Ελλάδα, και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Τα μηνύματα σήμερα από αυτές τις οικονομίες είναι θετικά και φαίνεται ότι όχι μόνο ξεπέρασαν τα προβλήματα, αλλά ορισμένες εξ αυτών αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από ότι βιομηχανικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Τα ποσοστά ανάπτυξης κυρίως της Ισπανίας εντυπωσιάζουν. Ανάμεσα στο 2015 και το 2018 αυξήθηκαν σταθερά κατά μέσον όρο γύρω στο 2,9% ετησίως, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία με 2,7% , πολύ περισσότερο από ότι η Γερμανία και η Γαλλία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί και φέτος στις δύο αυτές χώρες παρά την «αρρυθμία» της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γίργκεν Μάτις, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Οικονομίας, υποστηρίζει ότι όσον καιρό η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται με αυτόν το ρυθμό, μπορεί κανείς να ισχυριστεί με πολλή προσοχή ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και υπάρχουν νευραλγικά σημεία, όπως το δημόσιο χρέος στην Πορτογαλία, που έπεσε μεν θεαματικά, παραμένει όμως υψηλό.

Το ΔΝΤ τοποθετήθηκε πρόσφατα θετικά και για την Ελλάδα. «Η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο» αποφαίνονται στη Ουάσιγκτον. Στην ίδια έκθεση περιγράφεται ως «θεαματική» η εξέλιξη χωρών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

Για παράδειγμα η Ιρλανδία, που παρά τη φούσκα ακινήτων, έχει μειώσει εντυπωσιακά το δημόσιο χρέος της στο 63,3%. Καθοδική πορεία έχει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο ωστόσο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ωστόσο για την Ελλάδα μείωση του δημοσίου χρέους της το 2021 και 2022.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας καταγράφει θετικές εξελίξεις και στην αγορά εργασίας των πρώην χωρών σε κρίση. Στο απόγειό της πάνω από 25% των Ελλήνων και των Ισπανών ήταν άνεργοι.

Αλλά από τότε μειώνεται το ποσοστό σταθερά, στην Πορτογαλία μάλιστα από το 16% θα φτάσει φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 6%. Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας από το 26% το 2013, ίσως να μειωθεί φέτος ακόμη και στο ήμισυ. Αλλά και στην Ελλάδα η ανεργία μειώνεται και αναμένεται να φθάσει γύρω στο 18%.

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μειώσει την ανεργία και να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους για δημόσιες επενδύσεις. Απαιτείται σχέδιο και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.  Οι ευκαιρίες υπάρχουν.

Ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος