Η εκλογή Μπάιντεν συνιστά ιστορική μετάβαση

by MANIFESTO

Αναμενόμενο ότι οι εκλογές, χωρίς μια ξεκάθαρη διαφορά, θα αποτελούσε το άλλοθι του Προέδρου Τραμπ ώστε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο τα γεγονότα δείχνουν ότι η αμερικανική δημοκρατία αντέχει, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται, αλλά παραμένει ζωντανό όπως φαίνεται από την πρωτοφανή συμμετοχή. Το υψηλότερο ποσοστό στα τελευταία εκατό χρόνια!

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εκλογική διαδικασία, η οποία λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, ανέδειξε την αδυναμία του συστήματος. Ενός συστήματος που στα τελευταία 20 χρόνια, με εξαίρεση την υποψηφιότητα Κέρι, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος κέρδιζαν στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, σε δύο περιπτώσεις ο εκλεγμένος Πρόεδρος ήταν Ρεπουμπλικανός.

Προφανώς το εκλογικό σύστημα χρήζει διορθωτικών αλλαγών. Κάτι πρέπει να σημαίνει ότι, σ’ έναν αριθμό πολιτειών δεν υπάρχει αποτέλεσμα τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών. Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, το εκλογικό αποτέλεσμα πέραν πάσης αμφιβολίας δείχνει ότι η λαϊκιστική πρόταση του Τραμπ συγκεντρώνει την αποδοχή της μισής Αμερικής. Μπορεί να τη διχάζει, όπως διχάζει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα.

Από την άλλη, η μετριοπάθεια του Μπάιντεν βρήκε οπαδούς μεταξύ των απογοητευμένων Ρεπουμπλικανών, ενώ ταυτόχρονα συγκράτησε τους ψηφοφόρους της «αριστερής» τάσης των Δημοκρατικών, εμφανιζόμενος συγχρόνως κεντρώος και υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας και του περιβάλλοντος.  Ο Μπάιντεν στην πραγματικότητα καθησυχάζει, σε μια εποχή χάους. Και εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει σταθερές τις αρχές και τις αξίες της αμερικανικής δημοκρατίας και του «αμερικανισμού».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όπως θα αναδειχθεί στις επόμενες ώρες, θα αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις. Θα βρεθεί απέναντι σε μια Γερουσία «μισό-εχθρική», κι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που διαρκώς θα πρέπει να φροντίζει να διατηρεί τις εύθραυστες ισορροπίες του. Σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά του ένα δύσκολο δρόμο. Αλλά κάθε πορεία, όσο δύσκολη και αναφορική είναι, ξεκινά με το πρώτο βήμα. Και αυτό το βήμα έγινε. Για την Αμερική και τον κόσμο ξεκινά από σήμερα μια ιστορική μετάβαση.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα