Η ατζέντα Πομπέο και η ευκαιρία Μητσοτάκη

399

Το ταξίδι του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα ένα περίπου μήνα πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, έχει ουσιαστικότερη σημασία απ’ οτι επιφανειακά παρουσιάζεται μέχρι σήμερα. Για τους αναλυτές στις ΗΠΑ και  την Ευρώπη το ταξίδι χαρακτηρίζεται Θρησκευτικό με στόχο κέρδη ψήφων στις εκλογές υπέρ  του Ντόναλντ Τράμπ!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Με άλλα λόγια και κρίνοντας ότι 23%  του πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι Καθολικοί ο Πομπέο αυτή τη φορά στο ταξίδι του και την επίσκεψη στην Ελλάδα, αν και δεν χαρακτηρίζεται “σταθμός” στην πραγματικότητα αφ’ενός μεν επιβεβαιώνεται η στήριξη της Ελλάδας και της κυβέρνησης στα θέματα με την Τουρκία, αφ’ ετέρου δε ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού  του Μάικ Πομπέο στην Ρώμη και  ειδικότερα στο Βατικανό  στην συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο!

Οπως ορισμένα Μ.Μ.Μ  της Ιταλίας, χαλαρά και  διακριτικά παρουσίασαν,  η επίσκεψη και  η συνάντηση με τον Πάπα έχει πολιτικοθρησκευτικό χαρακτήρα και  γι αυτό θα ’χει διάρκεια δύο ημερών (29 και 30 Σεπτεμβρίου). Μία ημέρα στο Βατικανό και   δύο συναντήσεις την επομένη  μεμονωμένα, με τον Πρωθυπουργό Τζιουζέππε Κόντε και τον ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο.

Στις παραμέτρους που αφορούν τον Πάπα το ραντεβού θα έχει διπλή σημασία.

Ο Μάικ Πομπέο θα επιχειρήσει να ματαιώσει την ανανέωση για ακόμα δυο χρόνια στις θρησκευτικές σχέσεις  του Βατικανού με την Λαϊκή Δημοκρατία  της Κίνας στο επίπεδο  της προστασίας  της Καθολικής εκκλησίας στο Πεκίνο και  το Χόνγκ Κόνγκ που φθάνουν σε υψηλά επίπεδα. Και  συγκεκριμένα στις εκλογές Καρδιναλίων και  Μητροπολιτών πλησίων του Βατικανού! Καθώς επίσης  της ασφάλειας και  προστασίας ιερωμένων και  πιστών Καθολικών.

Ηδη προχθές έληξε η συμφωνία  των δύο προηγούμενων χρόνων και  αυτή την εβδομάδα πρόκειται να σταλεί η επιστολή ανανέωσης για τα προσεχή δυο χρόνια!

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η καθολική ψήφος

Το ερώτημα που κυκλοφορεί στους πολιτικούς και  θρησκευτικούς κόλπους  των ΗΠΑ είναι:” Σε τι θα ωφελήσει μια διακοπή των σχέσεων Βατικανού με την Κίνα, για τον Προέδρο Τραμπ στις προσεχείς εκλογές ώστε ο πανίσχυρος υπουργός εξωτερικών  των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι στην Ιταλία;”

“Είναι σημαντικό γιατί έχουν σχέση με τις επιθέσεις  του προέδρου Τραμπ εναντίον  του Πεκίνου, θεωρώντας υπεύθυνη την Κίνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πλανήτη και  επιπλέον γιατί ένα μεγάλο ποσοστό Καθολικών θα κληθούν να ψηφίσουν Πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου!

Καθολικός ο Τραμπ όπως και  ο αντίπαλος του Τζό Μπάιντεν! Ενα σημαντικό γεγονός δεδομένου ότι τελευταίος Πρόεδρος Καθολικός στις ΗΠΑ ήταν ο Τζών Φ. Κέννεντυ!”

Ετσι λοιπόν, θεωρούν εξαιρετικά θετική την προσπάθεια  του Πομπέο να αντιστρέψει το κλίμα ώστε να έχει αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα με την στήριξη  της καθολικής εκκλησίας στις ΗΠΑ εφ’ όσον κυρίως υπάρξει συμφωνία με το Βατικανό και  όχι με την Λ.Δ. Κίνας!

Οπως γίνεται κατανοητό η μάχη παρασκηνίων είναι αόρατη (φυσικά) αλλά ουσιαστική με τον Πάπα Φραγκίσκο να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υπερκολοσσούς και  στην Εκκλησία!

Για την πληρότητα  του ρεπορτάζ  του tomanifesto.gr σημειώνουμε ότι ο Μάικ Πομπέο είναι προσκεκλημένος σε ένα συνέδριο με θέμα “Ελευθερία  των Θρησκειών” ενώ στο πολιτικό επίπεδο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κόντε και  τον Ντι Μάιο με στόχο την αμυντική συνεργασία ” επέκτασης  της στρατιωτικής βάσης  του Αβιάνο και  την εκεί μετακόμιση  των 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία μετά τις διενέξεις άλλου επιπέδου Τραμπ-Ανγκέλας Μέρκελ!”

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Με τις πιο πάνω εξελίξεις και  στο θρησκευτικοπολιτικό επίπεδο που  χαρακτηρίζει τους λόγους επίσκεψης Πομπέο στο Βατικανό και  την Ρώμη, η άφιξη στην Ελλάδα νωρίτερα, έχουμε την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σέ ενα ακόμα πιο θετικό κλίμα ανάμεσα στις κυβερνήσεις  των δύο χωρών.

Με πρώτο βήμα την στήριξη  των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότερη λεκτική έναντι Τουρκίας και  Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης με άρμα την στήριξη  των ΗΠΑ στην Ορθόδοξη εκκλησία και  την θέση  της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον  της μετατροπής  της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία, παρουσιάζεται εξαιρετική ευκαιρία στην ολοήμερη συνάντηση που θα ‘χει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σούδα με τον Μάικ Πομπέο να θίξει για μια ακόμα φορά το θέμα “ως δυσαρέσκεια  της Χριστιανοσύνης και   του ελληνισμού. με την παρότρυνση προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να θέσει το θέμα και  στον Πάπα Φραγκίσκο ώστε ενωμένες ορθόδοξες χριστιανικές και  Καθολικές θρησκείες να επιτύχουν ίσως, την αποκατάσταση  της προσβολής Ερντογάν στην μετατροπή  της Αγίας Σοφίας σέ τζαμί”!

Οι σκέψεις αυτές συγκεντρώνουν πέραν όλων  των άλλων και  δυο επιπλέον αβαντάζ.

Το πρώτο η ισχυρή ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ όπως αποδείχθηκε μόλις λίγες ώρες πριν στην συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Μάικ Πομπέο για μια ακόμα φορά ” να διαβεβαιώνει τον προκαθήμενο ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση υποστήριξης  του αιτήματος για την Αγία Σοφία, αλλά και  την προάσπιση  της ειρήνης στην Αν. Μεσόγειο.”

Υπενθυμίζουμε ότι η σύζυγος  του Πομπέο Σούζαν έχει επιδείξει ενα διαφέρον  για την  Ελλάδα και  εξακολουθεί να έχει επαφές με την Αθήνα. Είναι γνωστή επίσης η βαθιά πίστη στην εκκλησία υπενθυμίζοντας εδώ ότι σε προηγούμενη επίσκεψη  του ζεύγους στην Αθήνα είχε παραστεί στην δοξολογία   της Μητρόπολης!

Οι άριστες σχέσεις  του Μάικ Πομπέο με τον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο άλλωστε έχουν  βαθιές τις ρίζες καθώς η σύζυγος του Σούζαν βαπτίσθηκε ορθόδοξη και  με τις ευχές  του Οικουμενικού Πατριάρχη!

Αφήσαμε τελευταία την λεπτομέρεια  της επίσκεψης  του Πομπέο στην Ελλάδα.

Θα είναι ομιλητής στην Θεσσαλονίκη με ανάλογο περιεχόμενο και  κεντρικό μοχλό την ελευθερία  των θρησκειών.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην κομβικού ενδιαφέροντος βάση  της Σούδας με προοπτική την επέκταση της λόγω  των εξελίξεων στις χώρες  της Μεσογείου,  και  την προοπτική φυσικά  τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο για περαιτέρω φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός  του γεύματος που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάικ Πομπέο και  την συνοδεία του στην άλλοτε πατρική και  σήμερα ιδιωτική εξοχική κατοικία του στα Χανιά με φόντο τα Λευκά Ορη και  το λιμάνι  της Σούδας!

Εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την θεματολογία που αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική επικαιρότητα. Πιο ελεύθερα και  σέ φιλικότερο περιβάλλον και  κλίμα!

Μεγάλη ευκαιρία και  το θέμα  της Αγίας Σοφίας σε συνδυασμό με τον επόμενο σταθμό στη Ρώμη και  την συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr