Δεν είναι λίγες οι φορές που υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο – χωρίς αποτέλεσμα- να παρέμβει δυναμικά ακόμη και σε διαγραφές

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Χρειάστηκαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως είχε αποκαλύψει «tomanifesto», προκειμένου η Ολγα Γεροβασίλη να επαναφέρει στην τάξη τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Πριν από μερικούς μήνες είχε αναλάβει τον ίδιον ρόλο με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη γνωστή κατάληξη της διαγραφής. Στο παραπέντε είχε γλιτώσει τη διαγραφή ο Θοδωρής Δρίτσας με την περιβόητη δήλωση περί 17 Νοέμβρη – «δεν έχει τρομοκρατηθεί κανείς από τη 17Ν»! Συχνότερα από όλους, ο Παύλος Πολάκης προκαλεί ζητήματα και εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος έχει ζητηθεί η επιβολή «σιωπής» ενώ αρκετοί μιλούσαν για την ανάγκη διαγραφής.

Η πολιτική της οξύτητας και η στροφή στον λαϊκισμό θεωρείται πως διαπερνά το σύνολο του κομματικού DNA. Ακόμη και η υπόθεση Λιγνάδη έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, με επιθέσεις και προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον και προς το δικαστικό σώμα.

Κάτι στραβό πηγαίνει στο αριστερό βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ή «στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Αρκετοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ουκ ολίγες φορές θέτουν θέμα προεδρικής παρέμβασης. Και όταν καθυστερημένα συμβαίνει, το κακό έχει γίνει. Το πρόσφατο παράδειγμα του Χρ. Βερναρδάκη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εντός των τειχών. Αρκετοί θεωρούν πως την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που «με την ανοχή του ενισχύει την τοξικότητα».

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε προσωπικές συζητήσεις, τον κατηγορούν και για την ταύτισή του με το «παλαιό, λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ που έχει εισέλθει στους κόλπους της Αριστεράς όχι από ιδεολογικούς λόγους αλλά για την καρέκλα». Στο συνέδριο του κόμματος παρατηρήθηκαν σκηνές που στους προερχόμενους από την ανανεωτική Αριστερά θύμιζε τον «αυριανισμό» – φράση που είχε ακουστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριακών διαδικασιών.

Τον κατηγορούν για στροφή προς την «τοξικότητα». Ενα κλίμα που θεωρούν οι επικριτές του ότι έχει διαποτίσει όλο το κόμμα και εμφανίζονται οι βουλευτές να ανταγωνίζονται ποιος θα γίνει «πολακικότερος του Πολάκη». Οι πιο ψύχραιμες φωνές είτε δεν ακούγονται είτε αποσιωπώνται καθώς, όπως λένε, «τα μέλη και οι οπαδοί θέλουν τη σφοδρή σύγκρουση».

Η επανάληψη των φαινομένων δεν θεωρούν ότι αποτελεί τυχαίο γεγονός. Εκτιμούν πως είναι κορυφαία επιλογή αντιπολιτευτικής τακτικής. Μιας πολιτικής, όμως, που σε πολλές περιπτώσεις έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Αρκετές φορές βουλευτές και στελέχη έχουν εμφανιστεί και δημοσίως να συγκρούονται μεταξύ τους και για ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας αλλά και για θέματα ουσίας, όπως είναι η οικονομία, η δημόσια υγεία, εθνικής εξωτερικής πολιτικής, κοινωνικά ζητήματα, ασφαλείας των πανεπιστημίων. Ζητήματα που αποτελούν τη κορωνίδα της κεντρικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συγκρούσεις του Πολάκη με τον Ξανθό για θέματα εμβολιασμού είναι χαρακτηριστικές και ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί. Ιδια φαινόμενα παρουσιάστηκαν μεταξύ κορυφαίων στελεχών και στις ψηφοφορίες για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Εσωτερικές έριδες και «δολοφονίες» χαρακτήρων ήταν συχνό φαινόμενο. Οι επιθέσεις εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη δήλωση περί «αστικής αυτοπεποίθησης», έχουν μετατραπεί σε μόνιμη κριτική που, όπως λένε και οι παλιότεροι, «θα τον ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού βίου του».

Φαινόμενα σύγκρουσης παρατηρούνται επί του παρόντος και κατά την πορεία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Στις τοπικές οργανώσεις της επαρχίας επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες που θα σταλούν στην Κουμουνδούρου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει δυναμικά ακόμη και σε διαγραφές. Η υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή τελικά έχει καταλήξει μπούμερανγκ καθώς υψηλά στην ατζέντα των ψηφοφόρων βρίσκεται υποψήφιος εκ νέου και, όπως εκτιμάται, θα επανεκλεγεί.

Στο ερώτημα «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», πολλοί απαντούν δείχνοντας τις δημοσκοπήσεις…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”