Η αμετροέπεια της επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον “ερωτιάρη” Καραϊσκάκη

275
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κάποια μέλη της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό να θέλουν να χαλάσουν τη «μεγάλη γιορτή»; Είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται ότι η συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι «ουδέτερη»; Αφού από την άλλη πλευρά υπάρχει η «γαλάζια πατρίδα», η οποία διεκδικεί 23 νησιά (μεταξύ των οποίων η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Πάτμος και η Ρόδος). Η λογική απάντηση είναι: όχι, δεν είναι δυνατόν. Κι όμως, υπήρξε σειρά αναρτήσεων και παρεμβάσεων στην ιστοσελίδα του #GREECE2021 που έδειχναν ότι είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται, αν δεν το έκαναν σκόπιμα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ ΠΡΩΤΟ σοβαρό «κρούσμα» υπήρξε όταν ο Ι. Καποδίστριας εμφανίστηκε σαν… «δικτάτορας». Ακολούθησε η προσπάθεια αποδόμησης του Α. Κοραή, ως ενός άπειρου κυβερνήτη που ωχριούσε μπροστά στον -προτιμητέο- έμπειρο μουσουλμάνο κυβερνήτη. Μετά ήρθαν κάποιες ψιλοάσχετες αναρτήσεις για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, όπου κυριάρχησε μόνο το υπέροχο «Ζ» του Κ. Γαβρά. Μέχρι που ήρθε η «κατραπακιά» με τον Γ. Καραϊσκάκη. Ο οποίος εμφανίστηκε περίπου ως «ο σεξιστής» και μισογύνης «επιβήτορας του Γένους». Το άρθρο, βέβαια, κατέβηκε από την ιστοσελίδα και η Επιτροπή πήρε τις αποστάσεις της από το δημοσίευμα. Ωστόσο, τα «αλλόκοτα περιστατικά» πληθαίνουν. Και, όπως ακούγεται, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ωραία και φιλόδοξη ιδέα του μεγαλοπρεπούς εορτασμού των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής. Αλλιώς ξεκίνησε η Επιτροπή κι αλλιώς πορεύεται.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, μετά από πέντε χρόνια, με πολιτική μεγαθυμία και ανοικτό πνεύμα, ανέθεσε -ευφυώς- στην ικανή Γ. Αγγελοπούλου να διοργανώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Το γεγονός χαιρετίστηκε σχεδόν απ’ όλους και η ευρείας αντιπροσώπευσης επιτροπή ενδύθηκε νωρίς του αναγκαίου κύρους, προκειμένου να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της. Δεν είναι όμως δουλειά της Επιτροπής να ξαναγράψει την Ιστορία. Και μάλιστα κρίνοντας γεγονότα όχι στον ιστορικό χρόνο που έγιναν, αλλά με «διεθνιστικά» και «ταξικά» κριτήρια του σήμερα. Τι πιο αντι-ιστορικό και ολισθηρό; Δεν είναι να δουλειά της να κάνει αξιολογικές κρίσεις για γεγονότα και πρόσωπα. Δεν είναι δουλειά της να οξύνει αντιθέσεις επί ιστορικών γεγονότων ή ιδεολογικά φορτισμένων θεμάτων.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, είναι αποστολή του Greece 2021 να ενώσει, να τονώσει την εθνική αυτοπεποίθηση και να ενισχύσει το καλώς νοούμενο φρόνημα μιας χώρας που υπέστη τον τουρκικό ζυγό για 400 χρόνια και άντεξε. Και τώρα -τύχη κακή-, μετά από 10 χρόνια Μνημονίων και ταλαιπωρίας, χρειάστηκε να μπορέσει να αντεπεξέλθει (ευτυχώς, με μεγάλη επιτυχία) στην κρίση της πανδημίας. Ακόμα πιο «ευτυχής» η συγκυρία για την Επιτροπή. Ακόμα μεγαλύτερα τα περιθώριά της να λειτουργήσει προωθητικά και σαν βάλσαμο στις πληγές της χώρας.

ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ, όμως, βλέπει κανείς στραβοπατήματα. Βλέπει την προσπάθεια κάποιων να ξαναγράψουν την Ιστορία, όχι διορθώνοντας βλαβερές ωραιοποιήσεις, αλλά με πρόθεση απομείωσης της σημασίας της Επανάστασης του 1821 και των πρωταγωνιστών της. Οπως και όσων μετά την Επανάσταση και τον τότε εμφύλιο κατάφεραν και έφτιαξαν ένα κράτος. Βλέπει κανείς π.χ. τον διαχειριστή του #GREECE2021 να ειρωνεύεται όσους εκφράζουν ενστάσεις ή διαμαρτύρονται για τον τρόπο προσέγγισης κάποιων μελών της Επιτροπής στα ιστορικά γεγονότα.

ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας. Και έχουμε ανάγκη να ενωθούμε και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας διχάζουν. Και να ατενίσουμε το δύσκολο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Οχι όμως διά της «πλαγίας» επιβολής απόψεων. Ούτε με χαριστικούς συμβιβασμούς σε βάρος της Ιστορίας και χάρη σε έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο διχασμό τού σήμερα. Ο οποίος άλλωστε δεν αντανακλά ιστορικές ανάγκες, παρά μόνο τις κομματικές αναγκαιότητες ενός υπό κατάρρευση πολιτικού χώρου, ο οποίος στο μεταξύ οικειοποιήθηκε τη διανόηση και διεκδίκησε να ξαναγράψει την Ιστορία από την πλευρά του «αδικημένου».

ΟΧΙ. ΑΥΤΟ δεν είναι ενότητα. Δεν είναι εφαλτήριο στο μέλλον. Είναι δουλεία στις επουλωμένες πληγές του τελευταίου Εμφυλίου. Και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων κάποιων μελών της Επιτροπής, τα οποία αναγνωρίζουν στους εαυτούς τους ιδιότητες και αρμοδιότητες που κανένας δεν τους έδωσε. Πρώτα απ’ όλους, η ίδια η επιτροπή και η Γ. Αγγελοπούλου είναι βέβαιο πως θα επαναφέρουν το φιλόδοξο εγχείρημα στις ράγες του.
(Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr