ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας και ασφάλειας”: Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις αναλυτικές παραγράφους και τα άρθρα των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου 2020 που υπέγραψαν μετά από 92 ώρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συνοδό κορυφής των Βρυξελλών.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ με την Ανγκελα Μέρκελ πρωταγωνίστρια και συμπρωταγωνιστή τον Εμμανουελ Μακρόν που θα αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης του εξάμηνου της προεδρίας η Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα αποτελέσουν εάν από τα ιστορικότερα σημεία αναφοράς για την ευρωπαϊκή ένωση της “Νέας Γενιάς” όπως βάπτισε την περίοδο 2021-2027 η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν το πρόγραμμα της ΕΕ.

Τα μπαζούκας έβγαζαν φωτιές στο μηχανισμό τους. Και “έριχναν” δισεκατομμύρια ευρώ η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με την Κριστίν Λαγκάρντ σε πρώτο ρόλο.

Την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από την κομισιόν να ακολουθεί συναγωνιστικά με 750 δις ευρώ.

Το δίδυμο Μερκελ-Μακρον από κοντά στην πλειοδοσία δανείων και επιδοτήσεων με 500 δις.

Τέλος το ΔΝΤ να προτρέπει τους ηγέτες των 27 κρατών και την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σύμπλευση με τους προηγηθέντες “να μην χάσουν την μεγάλη ευκαιρία του ταμείου ανασυγκρότησης”.

Μια συμφωνία με πολλά κεφάλαια και λεπτομέρειες που ορισμένα θα τα γνωρίσουμε μετρά τις 15 Οκτωβρίου. Τότε πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν καταθέσει τους προγραμματισμένους προϋπολογισμούς τους στο  ταμείο ανασυγκρότησης των 750 δις ευρώ (για την Ελλάδα 32 δις από τα οποία τα 19.5 δις επιδοτήσεις και τα 12.5 με δανεισμό).

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Καθώς περνούν οι ημέρες έρχονται στην επιφάνεια μέσω Βρυξελλών, συγκεκριμένες λεπτομέρειες και κεφάλαια της συμφωνίας των 27 ηγετών στις οποίες εκτός της αρνητικής ψήφου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για συγκεκριμένες περικοπές του επταετούς προϋπολογισμού, μια παράγραφος με τίτλο “Η γέννηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας” εγκρίθηκε στη Συνοδό Κορυφής και αφορά εάν συνολικό ποσό 16 δις ευρώ ετησίως, από τα οποία 3 δις αφορούν την άμυνα και 13 δις το Διάστημα.

Η Γαλλία είχε προτείνει ποσό 9 δις για την άμυνα.

Η κοινή πρόταση Μακρόν- Μέρκελ ήταν σε εκκρεμότητα από το το 2017 και μετά από πολλά εμπόδια εγκρίθηκε το 2019 με την ονομασία “Aix-la- Chapelle με υπογραφη Μερκελ-Μακρόν.

Και φθασαμε στις 21 Ιουλίου 2020 στη διάρκεια του Συμβουλίου για να μπουν σε διαβούλευση οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εγκριθεί η γαλλογερμανική πρόταση.

Μεταξύ άλλων και η κρίση ΗΠΑ-Κίνας. Οι διαφορές ανάμεσα σε μέλη χώρων του ΝΑΤΟ. Οι απειλητικές τάσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας αλλά και συμμάχων όπως η Γαλλία στη Μεσόγειο προσφάτως

Επιπλέον η απόφαση του προέδρου Τράμπα να αποσύρει από την Γερμάνια 12.000 στρατιώτες καθώς ο Πούτιν παραμονεύει εκεί κοντά στα σύνορα των συμμάχων της Ρωσίας τις διαμάχες στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι και οι θέσεις για μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας και ασφάλειας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΕ

Η τελική συμφωνία ανέδειξε ως κύρια προτεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ τις εξωτερικές σχέσεις και υποθέσεις με την άμυνα να ακολουθεί στους σχεδιασμούς και την βαρύτητα της στρατηγικής προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία στους τομείς αυτούς στην ΕΕ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστηρίζοντας τις θέσεις της γαλλογερμανικής πρότασης είπε” Πρόκειται για εάν τεράστιο άλμα εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ”.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!

Οι αρχηγοί των 27 κρατών τοποθετήθηκαν συνολικά και με αρκετές ενστάσεις προβάλλοντας τους κίνδυνους μιας παρόμοιας εισήγησης στρατιωτικού περιεχομένου κατά βάση.

Τα εμπόδια είχαν στόχο την συνθήκη Σέγκεν, το βέτο που συχνά πυκνά προβάλουν διάφορες χώρες όταν θέλουν να επιβάλουν τις θέσεις τους απέναντι κράτους μέλους όπως πρόσφατα και με τον πόλεμο Βορρά-Νότου για το ταμείο ανασυγκρότησης.

Και το ουσιαστικότερο εμπόδιο ήταν “οι αντίθετες θέσεις όπως αναφέρονται στις Συνθήκες με τελευταία εκείνη της Λισαβώνας”.

“Με το βέτο να υπερισχύει στην πλειοψηφία των κυβερνήσεων.”

Μετά τις αποφάσεις και την συμφωνία των Βρυξελλών οι φήμες γρηγορά αρχίσαν να κυκλοφορούν στους διάδρομους…

“Αν όχι τώρα με την Μέρκελ και την γερμανική προεδρία, είναι βέβαιο ότι ο Μακρόν στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ολοκληρώσει το σχέδιο του γαλλογερμανικού συμφώνου… με την Συνθήκη της Λισαβώνας να παίρνει άλλο δρόμο και  ονομασία… Θα είναι η ιστορικότερα στιγμή για την ευρωπαϊκή ένωση του καινούργιου αιώνα!”


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.