Δεν είναι εύκολο να είσαι δημοσκόπος. Το νιώσαμε αυτό πολύ έντονα τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι κρατούντες προτιμούσαν « Μαιμού» Εταιρείες που έδιναν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή και διαφορές 2%-3% μέχρι και λίγο πριν τις Ευρωεκλογές προσπαθώντας να πλήξουν την αξιοπιστία όλων των άλλων.

Αυτή η στάση πληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ , όπως και πληρώνεται πάντα κάθε πράξη άρνησης της πραγματικότητας και ερμηνείας των πάντων ως αποτέλεσμα συνωμοσιών κάποιων Κέντρων που βέβαια ποτέ δεν κατονομάζονται.

Οι κάλπες όμως άνοιξαν στις Ευρωεκλογές όπως και στις Εθνικές και φάνηκε ποιοι είχαν δίκιο. Δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.Θα θυμάμαι πάντα ότι η φωτογραφία μου φιγουράριζε στην ιστοσελίδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ , όταν πρώτη η OPINION POLL στην οποία είμαι Υπεύθυνος Ερευνών, παρουσίαζε έρευνα που έδειχνε ότι οδεύει προς μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δεν θα αναφερθώ βέβαια πως στολιζόμουν.  Επίσης δεν θα ξεχάσω ότι η ΙΣΚΡΑ, η ιστοσελίδα της ΛΑΕ με εμφάνιζε ως εκφραστή του Σχεδίου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Μεγάλου Κεφαλαίου που επιδιώκει να χτυπήσει την επαναστατική Αριστερά! Η αλήθεια είναι ότι γέλασα πολύ τότε για την ιδιότητα που εμφανιζόμουν να έχω από φίλους. Αιτία, μία δημοσκόπηση στη OPINION POLL στην οποία εμφανιζόταν η ΛΑΕ πολύ κάτω του 1%. Τα γεγονότα έδειξαν ότι απλά κάναμε καλά τη δουλειά μας. Νόμιζα ότι όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο, ήταν αρκούντως διδακτικά και ότι θα σκέφτονταν πολύ να ξαναειπωθούν αντίστοιχες καταγγελίες.

Μάλλον είχα ψευδαισθήσεις. Όταν τον Μάιο δώσαμε αποτελέσματα αποτελέσματα έρευνας στα οποία το ΚΙΝΑΛ εμφανιζόταν στην πρόθεση ψήφου με 4.5% και το Κ.Κ.Ε με 5% ακούσαμε ουκ ολίγα στο ίδιο μοτίβο. Ακόμα και εφημερίδα έγραψε ότι ήμουν …αποτυχημένος πολιτευτής στον χώρο της Κεντροαριστεράς(!) και είχα απωθημένα!

Τόσα καταλάβαιναν , τέτοια έγραφαν. Φτάνουμε δε στις τελευταίες έρευνες. Ως γνωστόν, η OPINION POLL έδωσε στην δημοσιότητα αποτελέσματα Πολιτικής Έρευνας στις 11-9 και η MARC στις 13-9. Γνωστή εφημερίδα είχε προαναγγείλει ότι το Μαξίμου είχε παραγγείλει έρευνα που να δίνει καλό κλίμα για την Κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι δεν έφτανε η έρευνα της GPO στις 5-9 λίγες μέρες πριν που έδινε προβάδισμα 17 μονάδων της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ήθελαν να δημιουργήσουν κλίμα στο ακροατήριό τους ενόψει οποιασδήποτε έρευνας γινόταν , αφού δεν θα μπορούσε τα αποτελέσματα να απέχουν και πολύ. Φαίνεται ότι το γεγονός ότι συνέπεσαν δύο έρευνες μπέρδεψε κάποιους. Έτσι ο κ. Π.Πολάκης έγραψε στο twitter ότι έγινε στημένη δημοσκόπηση από την «OPINION POLL του…Θ. Γεράκη»(!) και μάλιστα ότι η Ν.Δ δεν θα μπορούσε να έχει πάνω από 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 32! ( εκτίμηση από δική του μάλλον δημοσκόπηση). Την ίδια ώρα η ΕΦ.ΣΥΝ έγραφε ότι ο υποφαινόμενος είμαι επικεφαλής και της OPINION POLL και της GPO! Σύγχυση, αστειότητες, συνειδητή παραπλάνηση. Δεν βαριέσαι…. Άλλωστε όποιος δεν τα αντέχει αυτά ή φοβάται τους αριθμούς, δε κάνει και για δημοσκόπος.

Θεώρησα απαραίτητο να αναφερθώ σύντομα σ΄αυτά τα γραφικά στιγμιότυπα για να καταλάβουν πολλοί , μέσα σε τι συνθήκες εργαζόμαστε. Όχι μόνο αυτό όμως. Το πιο σημαντικό είναι, ότι κάποιοι ζουν στην δική τους πραγματικότητα και αν τα ποσοστά των ερευνών δεν τους βολεύει, τότε βολική λύση είναι η συστηματική προσπάθεια χτυπήματος τς αξιοπιστίας των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων. Ας συνεχίσουν έτσι αν θέλουν. Η ζωή θα τους αφήνει πίσω. Υπάρχει μια απλή αλήθεια: Κερδίζει, όποιος βλέπει κατάματα την αλήθεια και προσαρμόζει την τακτική του σ΄αυτή.

Τι φάνηκε λοιπόν από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της OPINION POLL;

  • Παρά τις δυσκολίες του τελευταίου δίμηνου που δεν ήταν εύκολο για την χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση δείχνει να συγκεντρώνει σημαντική στήριξη από την κοινή γνώμη. Οι χειρισμοί της και στα τρία προβλήματα φωτιά γίνονται αποδεκτές από σημαντικές πλειοψηφίες. Τους συνολικούς χειρισμούς της στα Ελληνοτουρκικά αποδέχεται το 67 %, στην περίπτωση του κορονοιού το 70% και στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 48%. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται, αφού πέραν των ψηφοφόρων της Ν.Δ σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται θετικά για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό αφού διαθέτει το 67.7% των θετικών απόψεων των πολιτών, ενώ το 70% τον κρίνει θετικά ως Πρωθυπουργό. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά αυξάνονται. Δείχνει να διαθέτει ένα διακομματικό ακροατήριο που τον αντιμετωπίζει θετικά και βασικά με εμπιστοσύνη
  • Το σκηνικό αυτό δε διαμορφώνεται μόνο λόγω ικανότητας της Κυβέρνησης , αλλά και λόγω των χαμηλών ποσοστών υιοθέτησης της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της μη εμφάνισης αυτή την χρονική συγκυρία αποδεκτών εναλλακτικών λύσεων . Στο ερώτημα αν θα τα κατάφερνε καλύτερα μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ΝΑΙ και Μάλλον ναι απαντούν το 19%, το 15% και το 18%.
  • Πρόβλημα να πείσει δεν έχει μόνο συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δείχνει να χάνει στην σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα διάφορα συγκριτικά ερωτήματα. Θετικά κρίνουν την συνολική παρουσία του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 28% ( 61.7% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) , ενώ θετική άποψη έχει το 28.4% με την Φώφη Γεννηματά να τον περνάει με 31.8%.
  • Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 52.7% των προτιμήσεων έναντι ενός 23.9% του ΚΑΝΕΝΑ και 19.4% του Αλέξη Τσίπρα. Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν πλήρως την επικράτηση και της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 40.3% ( 41.2% τον Ιούλιο ) έναντι 19.5% ( 20.7% τον Ιούλιο) . Έτσι η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου γίνεται 20.8% έναντι 20.5% τον Ιούλιο.Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ένα 13% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ν.Δ.
  • Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ διατηρούν τις επιδόσεις τους που εμφάνιζαν τον Ιούλιο με 5.8% και 5% αντίστοιχα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25 εμφανίζουν μείωση με ποσοστά 3% και 2.2% έναντι 3.5% και 2.2% που εμφάνιζαν τον Ιούλιο.

Τι δείχνουν αυτά τα αποτελέσματα;

  • Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2020 σταθεροποιούν και διευρύνουν την απήχησή τους παρά το τσουνάμι από προβλήματα που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν ( Ελληνοτουρκικά, πανδημία, οικονομική κρίση) . Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ξανασυμβεί με Κυβέρνηση. Το « μυστικό» τους φαίνεται να είναι ότι έχουν πείσει ότι έχουν Σχέδιο που ακόμα και με λάθη , ολιγωρίες ή και καθυστερήσεις πείθουν ότι « κάνουν για την δουλειά», ότι « ξέρουν που το πάνε».
  • Η Αντιπολίτευση δείχνει αδύναμη να εμφανίσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική, πειστική λύση. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και το ΚΙΝΑΛ που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν δείχνει να μπορεί να έχει σοβαρά δημοσκοπικά οφέλη σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει ιδεολογικά, προγραμματικά, πολιτικά και στερείται αντιπολιτευτικού αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την Κυβερνητική θητεία του που καταδικάστηκε σκληρά και για την οποία δεν έχει εμφανίσει ακόμα ένα αυτοκριτικό απολογισμό, την αδυναμία του να εμφανιστεί ως « νέο προιόν» με σύγχρονο λόγο και προτάσεις , ενώ η μεγάλη προεκλογική πλειοψηφία του « ΦΥΓΕΤΕ » συντηρείται και έχει μετατραπεί σε « ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ» λόγω και άσφαιρης αντιπολιτευτικής πολιτικής , αλλά και συμπεριφοράς στελεχών και θολού στίγματος.
  • Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακριβώς για δικομματισμό. Μάλλον ο όρος Εναμισοκομματισμός ταιριάζει περισσότερο. Ουσιαστικά υπάρχει μία μεγάλη συσπείρωση γύρω από την Ν.Δ που με τα σημερινά δεδομένα παραπέμπουν σε Κόμμα του 47%- 48% και ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το 24%-25%. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, ότι αν αυτή η κυριαρχία δεν αμφισβητηθεί, τότε θα εδραιώνεται.
  • Αυτά σημαίνουν ότι τα κάνει όλα καλά η Ν.Δ , ότι « έχει δέσει τον γάιδαρό της»; Ασφαλώς όχι. Έχει μπροστά της μεγάλες φουρτούνες όπως τα Ελληνοτουρκικά, η πανδημία, η οικονομική κρίση, αλλά και προβλήματα που ξεπηδούν όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μεταναστευτικού και των γεγονότων στην Μόρια. Υπάρχουν επίσης ανοικτά στοιχήματα προώθησης γενναίων και δύσκολων ταυτόχρονα Μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Δημόσιο κ.ά , όπως και αυτό της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων. Στον βαθμό που καταφέρει να « κουμαντάρει » τις καταστάσεις θα εδραιώνει την μεγάλη υπεροχή της. Ωστόσο ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για αυτό; Κατά την άποψή μου οι έρευνες στις αρχές του 2021 , όταν θα έχουν εξελιχθεί παραπέρα τα κύματα των προβλημάτων, θα δείξουν την αντοχή της ή όχι. Τότε , θα φανεί η πορεία που μπορούν να ακολουθήσουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
  • Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η Ν.Δ κάποια στιγμή και για διάφορους λόγους υποστεί σημαντικές φθορές, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοματοποιημένα θα εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΚΙΝΑΛ αν δεν διαμορφώσουν πειστικά αφηγήματα. Γιατί όχι, μπορεί να σημαίνει και την έναρξη διεργασιών νέων πολιτικών υποκειμένων που θα καλύπτουν τον κενό χώρο που θα δημιουργείται. Οι τεκτονικές πλάκες του Πολιτικού Συστήματος δεν έχουν σταθεροποιηθεί.
  • Αυτή λοιπόν είναι και η μεγάλη πρόκληση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΚΙΝΑΛ: Να διαμορφώσουν αφηγήματα, εναλλακτικές προτάσεις που θα πείθουν, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό και μεταξύ τους πλαίσιο. Αν δεν τα καταφέρουν, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα προοπτικά και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο αυτή την στιγμή κόμμα.