Με διάθεση «δεν πληρώνω» και επανάστασης της «κάτω πλατείας» στην Κουμουνδούρου παίζουν τα ρέστα τους στην «κοινωνική αγανάκτηση» για να καλύψουν το πολιτικό τους κενό.

 

 Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Η αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η PEGA, η εξόφθαλμη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης, η επαναφορά της εκ νέου σύστασης κινήματος απείθειας των πολιτών (διά στόματος Νίκου Βούτση), δημιουργεί ακόμα μία δυστοπική πρόβλεψη για το επίπεδο και την ποιότητα της προεκλογικής περιόδου που επιδιώκει με νύχια και με δόντια ο ΣΥΡΙΖΑ: ακραία πόλωση, νεο-αγανακτισμένοι, αντιπαραθέσεις πεζοδρομίων, χοροί και πανηγύρια ξέφρενου λαϊκισμού, εκτόξευση λάσπης με μοναδικό κριτήριο και κίνητρο να πληγεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολα αυτά σε μία από τις κρισιμότερες –πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά– περιόδους που διέρχεται η χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και μια γενναία δόση παρακολουθήσεων, τότε έχει μπροστά του όλο το μενού που προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να σερβίρει στον λαό.

 

Σκληρή απάντηση Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη λίστα που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Documento», είπε, grosso modo, ότι «επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στον μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την κυβέρνηση και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μιαν άλλη κυβέρνηση, πιο βολική και έναν άλλον πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο».

 

Τραμπιστής

«Xρέος των προοδευτικών πολιτών να μετατρέψουμε τα γηπεδικά συνθήματα σε πολιτικά που θα τρομάζουν το καθεστώς», είχε πει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (Σπούτνικ) και φαίνεται να είναι σαφές το τι ακριβώς είχε στο μυαλό του. Οι οπαδοί των ομάδων, άλλωστε, όσο τυφλοί και αν είναι, δεν χάνουν το δικαίωμα ψήφου… Και αυτό έγινε περισσότερο από κατανοητό μετά το πέρας του ντέρμπι το βράδυ της Κυριακής, ανεξάρτητα από τις όποιες απόπειρες έγιναν ώστε να συγκρατηθεί η κατάσταση. Η απόπειρα να δημιουργηθεί η εικόνα μιας γενικευμένης κατάστασης τραμπισμού στην Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται, προς μεγάλη απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ, να μην αποδίδει τα επιδιωκόμενα.

Από την άλλη, η μανιώδης προσπάθεια να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το θέμα των υποκλοπών, την ώρα μάλιστα που η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλείνει το θέμα της λειτουργίας κατασκοπευτικών λογισμικών, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα, αυτήν τη φορά συνοδεύεται από τέσσερα νέα στοιχεία που έκανε εμφανή ο Αλ. Τσίπρας:

  • την ανοιχτή και προκλητική αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών
  • την αλαζονική απαίτηση του ίδιου να «διαμορφώσει» τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές
  • τις εμφανέστατες και έντονες τάσεις αποσταθεροποίησης της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα
  • την επανάληψη της έμμεση πρόθεσής του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο –καπέλωμα, εν προκειμένω– όλων των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη, εκμεταλλευόμενος τις παλινωδίες του δεύτερου σχετικά με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές προθέσεις συνεργασιών του κόμματός του.

 

Η δήλωση και το τελεσίγραφο

Η ίδια η επιτροπή (PEGA), που όρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έρευνα της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της στη χώρα μας: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, είχαμε πολλές γόνιμες ανταλλαγές απόψεων με κυβερνητικούς εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν βρήκαμε ευθείες αποδείξεις διαφθοράς ή αυταρχικές πρακτικές όπως αυτές που είδαμε στην Πολωνία και που φέρονται να συμβαίνουν στην Ουγγαρία, αλλά πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για κατάχρηση της επιτήρησης πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και να εγκατασταθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις. Χαίρομαι που, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθειες να συνεργαστούν ενεργά με την επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας».

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να διαμηνύσει τέσσερα «τελεσίγραφα» προς τον πρωθυπουργό με τα οποία, μεταξύ άλλων, αξιώνει την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη με πρόσωπο κοινής αποδοχής, την αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως κ. Βλάχου, με το σκεπτικό ότι «φέρει τεράστιες ευθύνες» και τη δέσμευση ότι κατά την προεκλογική περίοδο θα οριστεί διακομματικά υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει και την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. «Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.

Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσταθεροποίηση και μπαχαλοποίηση του γενικότερου κοινωνικού και πολιτικού κλίματος στη χώρα μας εν όψει των εκλογών του ’23 ενισχύουν και οι δημόσιες δηλώσεις του Νίκου Βούτση, πρ. προέδρου του Κοινοβουλίου, περί ενθάρρυνσης «του κόσμου να δείχνει απείθεια». Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει την παλιά, δοκιμασμένη συνταγή τού «δεν πληρώνω»…