Η G7 ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο και εξετάζει την τιμή των 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Politico.

Όμως, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ «γενναιόδωρο» για τη Μόσχα. Κι αυτο, διότι υπερβαίνει σημαντικά τόσο το κόστος παραγωγής της Ρωσίας (άρα, διατηρεί το περιθώριο κέρδους), όσο και τις προσδοκίες πολλών χωρών – μελών.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συζητούν τη συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να καταλήξουν σε κοινή θέση μέχρι το τέλος της ημέρας,ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότ για την έγκριση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών – μελών.  

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, η Πολωνία και η Ουγγαρία εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα σχέδια για το ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με δύο άτομα, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Βαρσοβία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε το πλαφόν να είναι πιο κοντά στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, κάτι που θα το έφερνε πιο κοντά στο κόστος παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου, και συνεπώς θα έκανε μεγαλύτερη ζημιά στο «πολεμικό» ταμείο του Κρεμλίνου.

Η Πολωνία θέλει επίσης το ανώτατο όριο να συνοδεύεται από ένα νέο πακέτο κυρώσεων, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Politico. Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου συνεχίζονται το απόγευμα της Τετάρτης.

«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το Brent, δηλαδή γύρω στα 65 δολάρια ανά βαρέλι» σημειώνει ο Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα, αναλυτής του think tank Brugel. «Εάν το πλαφόν τεθεί σε παρόμοια επίπεδα, τότε αυτό δεν θα βλάψει τη Ρωσία» εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο διττός στόχος της επιβολής πλαφόν

Ας σημειωθεί ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει διττό στόχο. Αφενός να συνεχιστεί η ροή του αργού, χωρίς να διασαλευτούν τα επίπεδα της προσφοράς και να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αφετέρου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές πωλήσεις, τα οποία χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 5 Δεκεμβρίου. Όμως, σχεδιάζεται να δοθεί μια περίοδος χάριτος 45 ημερών για το πετρέλαιο, το οποίο έχει φορτωθεί στα πλοία πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έχει εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου του 2023.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Κομισιόν ευθυγραμμίζεται με την πρόταση των χωρών των G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Καναδάς κ.α.), οι οποίες επίσης δρομολογούν την επιβολή ενός πλαφόν στα επίπεδα των 65 – 70 δολαρίων ανά βαρέλι.