Την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει σήμερα Παρασκευή, 15 Μάη, από την απερχόμενη Γεωργία, για έξι μήνες, έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, η Ελλάδα, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής θα γίνει στις 12 το μεσημέρι διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID-19.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι (David Zalkaliani), η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic-Buric), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ρικ Ντάεμς (Rik Daems), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών-μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και οι πρόεδροι άλλων θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και η Διάσκεψη Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Κατά την εν λόγω τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, ως νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Διαβάστε ακόμα:

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας -Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειoνομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί σε livestreaming μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ελληνικής προεδρίας https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/ ή εναλλακτικά μέσω των επίσημων καναλιών της ελληνικής προεδρίας σε Facebook, twitter, youtube.

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων και της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας, ο  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε επισημάνει τη σημασία να αναδειχθούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Θεωρήθηκε ότι οι δραματικές εξελίξεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι, ταυτόχρονα, μία κλήση αφύπνισης για κάθε δημοκρατική κοινωνία, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την προσήλωση σε αυτές τις αρχές και αξίες.

Εξετάζοντας τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, συνειδητοποιούμε ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί τόσο ευρείας κλίμακας, σε καιρό ειρήνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Στόχος είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο για το πόσο αυτά τα μέτρα τα οποία επιβλήθησαν το τελευταίο διάστημα είναι μέτρα τα οποία συμβαδίζουν με τις βασικές αρχές των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών και ποιες συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται, με ποιες προϋποθέσεις δικαίου, με ποιες προϋποθέσεις νομιμοποίησης και με ποιο στόχο», επισημαίνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.