Σταθεροποιηθήκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ . Η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση, είπε συγκεκριμένα. Ωστόσο σημείωσε πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1.

Όπως επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος,  η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορωνοιού στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν οι τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 7 έως και τις 13 Απριλίου ανιχνεύεται σε σχετικά σταθερό επίπεδο, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων και την υψηλότερη τιμή της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη να καταγράφεται τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/04 και της Τρίτης 13/04 είναι:

-Οριακά αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 9/04 και της Κυριακής 11/04

-Μειωμένη κατά 28% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 05/04 και Τρίτης 06/04

«Η αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων υποδεικνύει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε και τα δείγματα που θα αναλύσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, αν βαίνουμε προς μια επιπεδώση της επιδημιολογικής καμπύλης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Μην ξεχνάμε πως τα νοσοκομεία της πόλης εξακολουθούν να πιέζονται και η όποια βελτίωση σε επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα θα χρειαστεί μέρες για να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα», πρόσθεσε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ όλα είναι οι ασφαλές μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα”. Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και πως το θέμα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά. Ωστόσο τόνισε πως πλέον ‘έχουμε καλύτερα όπλα πλέον και απ ότι είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» το self test.

«Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για astrazeneca – Johnson & Johnson» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής τονίζοντας πως οι παρενέργειες είναι ένα στο εκατομμύριο πιθανότητα. «Πρέπει να φύγει το πέπλο ανησυχίας και να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί » δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως όσοι εμβολιαστούν πιθανότατα να χρειαστούν νέα δόση εμβολίου μετά από 9 μήνες
«Όσο αφορά την 2η φάση του εμβολιασμού αυτό που ξέρουμε είναι ότι στους 6 μήνες έχουμε ικανοποιητικά αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια μονή δόση εμβολίου μετά από 9 – 12 μήνες», τόνισε.