Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τον κορωνοϊό έδωσε ο καθηγητής παθολογίας λοιμοξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για την Πάτρα δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος καθώς περιορίστηκε μέχρι στιγμής η επιδημία σε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων. «Είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε την καραντίνα οπότε προηγηθήκαμε της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά μας ανησυχεί η διασπορά στην κοινότητα γι’ αυτό είμαστε τόσο επιφυλακτικοί και επιθετικοί για την εξέλιξη της νόσου», υπογράμμισε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμοξιολογίας.

Στην ερώτηση αν βρισκόμαστε πριν την έναρξη της επιδημίας ο κ. Γώγος απάντησε: «Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θα περάσουν 1-2 εβδομάδες για να καταλάβουμε αν είμαστε σε μία φάση νηνεμίας ή σε φάση πριν την καταιγίδα. Για να καταλάβουμε τις συνέπειες των μέτρων πρέπει να περάσει ένα 15νθημερο».

Και συνέχισε: «Η γενικότερη εκτίμηση που έχουμε όλοι είναι ότι με τα μέτρα που παίρνουμε αυτή τη στιγμή σε 2 μήνες να έχουμε μπει σε μία ύφεση της επιδημίας. Μέχρι τις αρχές Μάιου νομίζω ότι θα το ζήσουμε αυτό».

Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι στο νοσοκομείο Πατρών υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 κρούσματα του κορωνοϊού και όλοι είναι σε σοβαρή κατάσταση. Έως τώρα 2 άτομα, ένας 64χρονος και ένας 44χρονος, νοσηλεύονται σε μονάδες αρνητικής πίεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος ο 64χρονος είναι διασωληνωμένος και λαμβάνει κλινική αντιική θεραπεία, ενώ ο 44χρονος δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Η νόσος αυτή χτυπάει και ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα», είπε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμοξιολογίας και ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που επαναμολύνθηκαν με τον κορωνοϊό επομένως δεν είναι δεδομένο ότι αφήνει ανοσία μετά την λοίμωξη.

Παράλληλα εξήγησε ότι τα αντιικά φάρμακα λαμβάνουν μόνο ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και υπάρχει κλινική μελέτη γι’ αυτά τα φάρμακα. «Η πιθανότητα να για να πούμε τα αποτελέσματα της δράσης του φαρμάκου αυτού πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη ανάμεσα σε αυτούς που το παίρνουν και σε αυτούς που δεν το παίρνουν. Χρησιμοποιείται ως λύση ανάγκης για τους διασωληνωμένους», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Πηγή: skai.gr