Το πρόταγμα για γεφύρωση του χάσματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με βάση τα ίσα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε μέλους της οικογένειας των 8 δισ. της ανθρωπότητας, αλλά και την πίστη του στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε άρθρο του που τιτλοφορείται “Ένας κόσμος 8 δισ. κατοίκων, κρίσεων και ευκαιριών”.

Όπως επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αρχή του άρθρου του, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στα μέσα Νοεμβρίου – μια απόδειξη των επιστημονικών εξελίξεων και βελτιώσεων στη διατροφή, τη δημόσια υγεία και την υγιεινή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καθώς η ανθρώπινη οικογένειά μας μεγαλώνει, γίνεται επίσης όλο και πιο διχασμένη. “Δισεκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα, ακόμη και λιμό. Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων βρίσκονται σε κίνηση αναζητώντας ευκαιρίες και ανακούφιση από τα χρέη και τις κακουχίες, τους πολέμους και τις κλιματικές καταστροφές” εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως αν δεν γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, παγιδεύουμε τον εαυτόν μας σε έναν κόσμο 8 δισ. κατοίκων που είναι γεμάτος με εντάσεις, κρίσεις και συγκρούσεις.

“Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του κόσμου. Το κορυφαίο ένα τοις εκατό παγκοσμίως τσεπώνουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ οι πολίτες στις πλουσιότερες χώρες μπορούν να περιμένουν να ζήσουν έως και 30 χρόνια περισσότερο από εκείνους στις φτωχότερες. Καθώς ο κόσμος έχει γίνει πλουσιότερος και υγιέστερος τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανισότητες έχουν επίσης αυξηθεί” σημείωσε.

Εκτός από αυτές τις μακροπρόθεσμες τάσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε πως η επιταχυνόμενη κλιματική κρίση και η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 υπερτροφοδοτούν τις ανισότητες. “Οδεύουμε κατευθείαν προς την κλιματική καταστροφή, ενώ οι εκπομπές και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες καταστρέφουν χώρες που δεν ευθύνονται σχεδόν καθόλου στην παγκόσμια θέρμανση” όπως αναφέρει.

Στις συνεχιζόμενος κρίσεις, επισιτιστικές, ενεργειακές και χρηματοοικονομικές, προσθέτει και τον πόλεμο της Ουκρανίας, πλήττοντας περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. “Οι ανισότητες έχουν μεγαλύτερο κόστος για τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και για τις περιθωριοποιημένες ομάδες που ήδη υφίστανται διακρίσεις. Πολλές χώρες του παγκόσμιου Νότου αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη, αυξανόμενη φτώχεια και πείνα και τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Έχουν μικρές πιθανότητες να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία, στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην εκπαίδευση και κατάρτιση για την ψηφιακή εποχή”.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας προχωρά στη διαπίστωση ότι ο θυμός και η πικρία κατά των ανεπτυγμένων χωρών φτάνουν σε οριακά σημεία. “Οι τοξικοί διχασμοί και η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλούν καθυστερήσεις και αδιέξοδα σε μια σειρά ζητημάτων, από τον πυρηνικό αφοπλισμό έως την τρομοκρατία και την παγκόσμια υγεία” αποσαφηνίζει και προτάσσει: “Πρέπει να περιορίσουμε αυτές τις επιζήμιες τάσεις, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και να βρούμε κοινές λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση ότι η εκτροχιασμένη ανισότητα είναι μια επιλογή, την οποία οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ευθύνη να αντιστρέψουν”.

Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την πεποίθηση πως ο κόσμος των 8 δισ. θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες, όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι υψηλότερη. “Σχετικά μικρές επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και μεγέθυνσης, μεταμορφώνοντας τις οικονομίες και τις ζωές” αναφέρει ειδικότερα.