Ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα (23/4) στους New York Times ότι θα παραιτείτο από τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, εάν η Μόσχα διέκοπτε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα παραιτηθώ» είπε.

Να θυμίσουμε ότι δέχεται δριμεία κριτική για την παραμονή του στη «Rosneft» και στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Η εφημερίδα έχει ως τίτλο της συνέντευξης: «Ο πρώην καγκελάριος που έγινε ο άνθρωπος του Πούτιν στη Γερμανία».

Σημειώνει ότι «ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πληρώνεται ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο από ρωσικές ενεργειακές εταιρίες, έχει εξελιχθεί σε παρία, αλλά συμβολίζει επίσης την πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, ο Σρέντερ είπε ότι «πρέπει να διερευνηθούν», αλλά δεν πιστεύει ότι έγιναν με εντολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο οποίος, όπως λέει, «ενδιαφέρεται να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σρέντερ συναντήθηκε (τον Μάρτιο) στη Μόσχα -εκτός από τον Πρόεδρο της Ρωσίας- με τον σύμβουλό του, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και τον ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η πρωτοβουλία του ταξιδιού προήλθε από την ουκρανική πλευρά, υποστηρίζει και η επαφή έγινε μέσω της ελβετικής εκδοτικής εταιρίας «Ringier», με την οποία συνεργαζόταν ο πρώην καγκελάριος.

Ο Ουκρανός βουλευτής, Ρουστέμ Ουμέροφ, τον ενημέρωσε για τις θέσεις του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μετά το ταξίδι στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση των δύο ανδρών. Κατόπιν η επαφή διακόπηκε. «Είμαι όμως έτοιμος να μιλήσω και πάλι και με τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Σρέντερ.

Ανέφερε ότι «πάντα εκπροσωπούσα τα γερμανικά συμφέροντα. Κάνω ό,τι μπορώ. Τουλάχιστον η μία πλευρά με εμπιστεύεται». Επισημαίνει την ανάγκη να επιτευχθεί ειρηνευτική λύση το συντομότερο δυνατό και δηλώνει και πάλι πρόθυμος να διαμεσολαβήσει για την ειρήνη.

Χαρακτηρίζει -στην πρώτη συνέντευξή του μετά την εισβολή στης Ρωσίας στην Ουκρανία- λάθος τον πόλεμο, αναφέροντας: «Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ένα λάθος και το έλεγα πάντα».

Εκτιμά πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση «δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες», προσθέτοντας «δεν μπορείς να απομονώσεις μια χώρα όπως η Ρωσία για πολύ καιρό, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά».

Τονίζοντας πως «η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται τις πρώτες ύλες που διαθέτει η Ρωσία και δεν πρόκειται μόνο για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο αλλά και για τις σπάνιες γαίες, αυτές οι πρώτες ύλες δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα ξανακάνουμε εμπόριο με τη Ρωσία».