Προθεσμία ζήτησαν και πήραν οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Κάποιοι αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή (11/2) και κάποιοι το Σάββατο (12/2).

Τo κατηγορητήριο αφορά σε σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και δια παραλείψεως.

Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε, μετά από καταγγελίες για μαζικούς θανάτους ηλικιωμένων, που έφεραν πανομοιότυπα ως αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς.

Στο στόχαστρο των ερευνών συμπεριλαμβάνονται επίσης, πληρεξούσια ηλικιωμένων που έχασαν τα σπίτια τους και η υπόθεση θανάτου ηλικιωμένης και την εκταφή της με εντολή Εισαγγελέα, μετά την καταγγελία των παιδιών της για σημάδια κακοποίησης.

Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται εκτός από τους συλληφθέντες, 29 ακόμα άτομα. Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Σοκαριστική καταγγελία

Μεταξύ των νέων καταγγελιών, είναι η περίπτωση ενός 72χρονου ανθρώπου, που αν και κατάκοιτος, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον άνθρωπο πήγαν οι συγγενείς του στη μονάδα τον Αύγουστο του 2019, προκειμένου να έχει καλύτερη περιποίηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Χανίων, στενό συγγενικό του πρόσωπο, τον πρώτο μήνα όλα κυλούσαν ομαλά, στη συνέχεια, άρχισαν προβλήματα σχετικά με τη σίτισή του, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, συγγενικό του πρόσωπο τον βρήκε δεμένο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο άνθρωπος κρύωσε και ο γιος του ζήτησε να φέρει δικό του γιατρό, κάτι που η ιδιοκτήτρια της μονάδας αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα μετά από 1 ½ μήνα, να πέσει το οξυγόνο του και να χάσει την επαφή με το περιβάλλον.

Με επιμονή της οικογένειας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου στα Επείγοντα, διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος είχε υποστεί σηπτικό σοκ από τις κατακλύσεις.

Ο 72χρονος κατέληξε και -όπως καταγγέλλει ο γιος του, μέσα σε 6 περίπου μήνες, από την ημέρα δηλαδή της εισαγωγής του στο γηροκομείο, μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, είχε μείνει στην κυριολεξία η σκιά του εαυτού του, αφού είχε χάσει 40 κιλά.

Ανατριχιαστικές αναφορές στη δικογραφία

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως, σύμφωνα με το «Cretalive», από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται πως οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι.

Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δικογραφία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι:

H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης.

Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ! Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Τι λέει ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας

Ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας της δομής, Νίκος Ρουσόπουλος, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «CRETA», τονίζοντας πως η εντολέας του, ιδιοκτήτρια της δομής αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Ο ίδιος μίλησε για αιφνιδιαστική έκδοση ενταλμάτων, για μια υπόθεση για την οποία διενεργούνταν προκαταρτική έρευνα.

«Τα εντάλματα εκδίδονται όταν προκύπτει ότι κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή αν υπάρχει περίπτωση τέλεσης νέων αδικημάτων. Τότε γιατί το γηροκομεί λειτουργεί ακόμα;», ανέφερε ο κ. Ρουσσόπουλος και συνέχισε: «Αν υπάρχουν αδικήματα να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όμως όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις».