Γιώργος Κυρίτσης: Κύμβαλον αλαλάζον!

371
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Γιώργος Κυρίτσης: Κύμβαλον αλαλάζον!

Ποιός νιώθει την ανάγκη και την άνεση να ειρωνευτεί; Και μάλιστα πάνω σε 102 θύματα; Κάποιος ενοχικός, που δεν έχει επιχειρήματα κι έχει περίσσευμα θράσους. Ή κάποιος που εξ ορισμού αισθάνεται, ότι είναι κάτι «ανώτερο» από τους άλλους, οπότε έχει το δικαίωμα να προσβάλλει και να υβρίζει. Ή κάποιος που έχει την ψευδαίσθηση της «ηθικής υπεροχής», που του επιτρέπει να αυθαδιάζει.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Γιατί η ειρωνία σε τόσο ευαίσθητα θέματα, είναι τουλάχιστον αυθάδεια και ύβρις. Ο Γ. Κυρίτσης σήμερα ειρωνεύτηκε ξεδιάντροπα τον καθαρισμό του οικοπέδου-προσάναμμα στο Μάτι και μάλιστα εντός μόλις 20 ημερών. Τόλμησε να ειρωνευτεί και την δωρεάν διανομή φαρμάκων στους εγκαυματίες. Ο Γ. Κυρίτσης έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Έχει όμως και δυο ακόμα: 1. Ρηχή πολιτική σκέψη. Η οποία δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πόσο κόντρα στο κοινό αίσθημα βρίσκεται. Πόσο πολύ προκάλεσε, όχι μόνο τις οικογένειες των νεκρών και των εγκαυματιών, αλλά και τον κάθε πολίτη, ο οποίος αν και «αμέτοχος» στην τραγωδία, την κουβαλά μέσα του σαν ανεπούλωτη εθνική πληγή
2.Ασταθές συναισθηματικό υπόβαθρο. Το οποίο δεν του επιτρέπει να έχει ευθυκρισία ή την γενναιότητα της παραδοχής, κάποιας θετικής δράσης του «αντιπάλου». Κάθε μικρή νίκη της λογικής, γι αυτούς τους ανθρώπους είναι μια τεράστια ήττα της «πολιτικής» αντίληψης τους, αλλά και της ψυχοσύνθεσης τους.
Ο Γ. Κυρίτσης κι όλοι οι «Κυρίτσηδες»-γιατί δεν είναι ο μόνος-αδυνατούν να συγκρατηθούν. Άλλοτε στο σχολικό κι άλλοτε στην ανάγκη τους να ξεπλύνουν το όνειδος, όπως η τραγωδία στο Μάτι. Αδυνατούν να κρύψουν, ότι μισούν το Μάτι και ό,τι σήμαινε αυτό. Μισούν το κακό που τους προκάλεσε. Μισούν το πως και πόσο ξεγύμνωσε την ανικανότητα, αλλά και την αναλγησία-υποκρισία, που την ακολούθησαν, ολοκληρώνοντας την τραγωδία του διαχειριστικού αλλά και του αξιακού «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ». Ζουν ακόμα με τον εφιάλτη. Όχι γιατί χάθηκαν 102 ζωές. Αλλά γιατί η «στραβή», «θόλωσε την εικόνα» της τότε κυβέρνησης. Και δεν είναι τυχαίο, ότι κάθε κίνηση που κάνει η κυβέρνηση των 50 ημερών προς την κατεύθυνση της ανακούφισης ή της προστασίας των κατοίκων της περιοχής (αποδέσμευση των 32 εκ., πληρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εγκαυματιών, καθαρισμός του οικοπέδου-μπουρλότο, επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών), την αντιλαμβάνονται ως «εχθρική κίνηση». Ως κίνηση που θυμίζει τις ευθύνες τους και μεγεθύνει την ανεπάρκεια τους.
Οι πιο πονηροί συγκρατούνται και κρύβονται πίσω από σοβαροφανείς κριτικές, οι οποίες ωστόσο δεν παύουν να στερούνται σοβαρότητας. Οι «Κυρίτσηδες» όμως είναι ασυγκράτητοι. Αυτογελοιοποιούμενοι και εκχυδαϊζοντες τον δημόσιο βίο. Χρήσιμοι εντέλει. Για να μην ξεχνιέται το πραγματικό ποιόν των ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν για να αποδείξουν, ότι δεν είναι «σαν τους άλλους» και το…πέτυχαν! Αποδεικνύονται πολύ χειρότεροι, από τους χειρότερους προηγούμενους.