Κομβικός θα είναι ο ρόλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ιράν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου οι γυναίκες γράφουν ιστορία αγωνιζόμενες για τα δικαιώματά τους, φέρνουν μία ακόμα φορά τα σχετικά ζητήματα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου σε διεθνές επίπεδο. Η εξάλειψη της βίας και η επίτευξη της ισότητας των φύλων αποτέλεσαν, μάλιστα, θέμα προτεραιότητας κατά την 65η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη θέση της γυναίκας τον Μάρτιο του 2021. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών καθίσταται όχι μόνο προτεραιότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποιούνται στην Ελλάδα οριζόντιες δράσεις με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είχαν βασικό άξονα προτεραιότητας την ενισχυμένη προστασία των θυμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης με παρουσία ψυχολόγου, η δυνατότητα της κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η αυστηροποίηση των διατάξεων για τις εγκληματικές ενέργειες που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία όταν τελούνται στον χώρο εργασίας ή στο πλαίσιο αναζήτησης θέσης εργασίας, η επαναφορά του αδικήματος της μαστροπείας ενηλίκων, όπως και η θέσπιση για πρώτη φορά του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας είναι μόνο μερικές από τις κομβικές παρεμβάσεις σε νομοθετικό πλαίσιο.

Στο ίδιο πνεύμα, κομβικός θα είναι ο ρόλος της νεοσυσταθείσας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με τον αρμόδιο για ζητήματα εμπορίας ανθρώπων αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σκιαδαρέση, εκδόθηκε πρόσφατα η υπ’ αρ. 7/23-05-2022 εγκύκλιος-ορόσημο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ενισχύει έτι περαιτέρω τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον, πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για την προστασία, υποστήριξη και αποκατάσταση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Παράλληλα, σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή του «Οριζόντιου Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Εμφυλης Βίας στην Ελλάδα». Μάλιστα, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο 2022 θα λάβουν χώρα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ειδικά σεμινάρια με θέμα, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 υλοποιούνται δράσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί συνεκτικές πολιτικές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων καλλιεργώντας κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους πολίτες.

 

Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής της ΝΔ Δυτικής Αττικής