Σε χρόνο που δεν έχει προηγούμενο, η επιστήμη φαίνεται να δίνει τη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας του Covid-19 με την επικείμενη κυκλοφορία των εμβολίων. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου, καταγράφουν δυστυχώς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους. Επειδή ένα μέρος του πολιτικού κόσμου υιοθετεί μία ρητορική καταστροφής για την επόμενη μέρα, είναι θεωρώ χρήσιμο να έχουμε μία αντικειμενική προβολή, με αριθμούς, στο πώς θα μας βρει αυτό το ξημέρωμα.

του Γιώργου Γεραπετρίτη

Στο επίπεδο της υγείας, αυξήθηκε το προσωπικό του ΕΣΥ από 88.690 σε 100.984 και μονιμοποιούνται, μετά από κρίση, επιπλέον 4.000 γιατροί και νοσηλευτές. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήδη έχουν υπερδιπλασιαστεί από 557 σε 1.262 με αποτέλεσμα να αντέχει σήμερα το σύστημα υγείας, παρά τη μεγάλη πίεση, ενώ μέχρι πρότινος και διαχρονικά οι εντατικές ήταν γεμάτες και υπήρχε διαρκής και μεγάλη λίστα αναμονής. Προσωπικό και δομές θα παραμείνουν παρακαταθήκη του ΕΣΥ.

Στο επίπεδο της οικονομίας, η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και την κοινωνία και τα σχετικά δημοσιονομικά μέτρα, διατηρεί ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα με αυτά που παρέλαβε για να μπορεί να διαχειριστεί τυχόν περαιτέρω δυσκολίες. Και αυτό χάρη στο μοναδικό φαινόμενο να δανείζεται η χώρα μας από τις αγορές, εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια λόγω της αξιοπιστίας της χώρας μας. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βασίζεται στους ευρωπαϊκούς πόρους που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνιστά συγκεκριμένο και ποσοτικοποιημένο οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Για το συγκροτημένο και απολύτως έγκαιρο σχέδιο που υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα των ευρωπαίων εταίρων της.

Στο πεδίο της εργασίας, χάρη στα πρωτοποριακά εργαλεία που τέθηκαν σε εφαρμογή και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε εργαζόμενους και εργοδότες, η χώρα μας είναι στην καλύτερη μοίρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την απώλεια θέσεων εργασίας που κυμαίνεται μόλις στις δύο μονάδες, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 5-6 μονάδες.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα μας λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ τις αναγκαίες πλατφόρμες τηλεεκπαίδευσης, ώστε να μη δημιουργηθούν μαθησιακά κενά. Λειτούργησαν κατά περίπτωση έως και 100.000 ηλεκτρονικές τάξεις ημερησίως, παρέχοντας εκπαίδευση αλλά και καλλιεργώντας μοναδικές ψηφιακές δεξιότητες από πολύ νεαρή ηλικία, που είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν δημιουργικά στο μέλλον.

Στο επίπεδο του Δημόσιου, η ανάγκη για εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών επέσπευσε τις ψηφιακές υπηρεσίες, απλοποιώντας διαδικασίες και δημιουργώντας ένα τεράστιο και μόνιμο ανάχωμα στη γραφειοκρατία. Στην ψηφιακή πύλη gov.gr, σε 8 μόλις μήνες, αυξήθηκαν από 501 σε 719 οι παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ δε των νέων υπηρεσιών περιλαμβάνονται δημοτολόγια, ληξιαρχικά έγγραφα, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις. Επιπλέον εισήχθη η τηλεδιάσκεψη στα ΚΕΠ και στον ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα φτάσουν τις 1.000.

Απομένουν ακόμη κάποιοι μήνες που απαιτούν συνεπή αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι η επόμενη μέρα θα βρει την Ελλάδα με ένα σημαντικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση και θα επιτρέψει όχι μόνο την επιστροφή αλλά και την ταχεία ανάπτυξή της.


  • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι υπουργός Επικρατείας
  • Από Τα Νέα