Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή. Και θα εξαντλήσει κάθε μέσον για να επιτύχει τον στόχο αυτόν. Οι τομείς που θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό, το οποίο  διασφαλίζει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά αγαθά, εξαρτάται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εμείς, όπου και όπως απαιτείται, συνδράμουμε στο πλαίσιο της κοινής κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής.

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Σε ό,τι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων που θα μπουν στη λίστα των 50; Δεν θα είναι δύσκολο ο πολίτης να τρέχει από κατάστημα σε κατάστημα για να εξασφαλίσει την ευνοϊκότερη τιμή;

Ελεγχοι θα γίνονται κεντρικά από υπηρεσίες και φορείς των συναρμοδίων υπουργείων, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα συμπεφωνημένα, και θα είναι αυστηροί. Γιατί, όπως σας είπα, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο απρόσκοπτος εφοδιασμός του συνόλου των πολιτών, δηλαδή των πολλών, με τα βασικά αγαθά στην καλύτερη δυνατή τιμή.

 

Σας ακούσαμε να αντιδράτε για τις υπερτιμολογήσεις που παρατηρούνται στα ράφια και σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως π.χ. στα μήλα. Μιλήσατε για αυστηρότερους ελέγχους. Δεν θα έπρεπε να γίνονται ήδη; Το καλάθι του νοικοκυριού έχει βαρύνει πολύ και οι πολίτες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την αναταραχή που επικρατεί γενικώς στις αγορές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η αισχροκέρδεια που υπάρχει στις τιμές των μήλων. Γνωρίζω ότι πολλοί έμποροι αγοράζουν με ανοικτή τιμή, κάτι που είναι παράνομο και πωλούν έως και δέκα φορές επάνω. Το φαινόμενο δεν δικαιολογείται και ως υπουργείο και κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Καμία ανοχή στα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

 

Οι Ελληνες κτηνοτρόφοι σημαίνουν, εδώ και καιρό, καμπανάκι για το επάγγελμά τους. Με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές υποστηρίζουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα, μειώνουν την παραγωγή τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να σφάξουν τα ζώα τους γιατί δεν αντέχουν οικονομικά. Πώς θα τους στηρίξετε;

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση ξεκίνησε να επιδοτεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, με ένα πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ επιδότησε τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα κατανείμει στους κτηνοτρόφους και τα 89 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Παράλληλα έλαβαν την επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο, ενώ μετείχαν στο πρόγραμμα με την επιδότηση 0,15 λεπτά στην αντλία. Επίσης θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, πρόγραμμα που σε πρώτη φάση αφορά 75.000 παραγωγούς. Δεν λέμε ότι με τα μέτρα αυτά εξαλείφουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι όμως σημαντικά και στοχευμένα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών μας, από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Μπορείτε να αποκλείσετε ελλείψεις σε βασικά αγαθά λόγω των συνεπειών του πολέμου, που συνεχίζεται επί μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Θέμα επάρκειας δεν τίθεται. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως παραγωγοί είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές προϊόντων. Ηδη έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα στους αγρότες – και φορολογικά και θεσμικά. Εντάξαμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για την επόμενη περίοδο το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι. Δώσαμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης να καλλιεργήσουν χωρίς να χάνουν τα οφέλη του προγράμματος. Μειώσαμε 50% τη φορολογία επί των κερδών στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα. Λαμβάνουμε μέτρα που δεν είναι πρόσκαιρα γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο ένα σκέλος της κρίσης. Υπάρχει και η κλιματική κρίση για την οποία οι παρεμβάσεις μας έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα άμεσα μέτρα που θα λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής; 

Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι στοχευμένα και προσδιορίζονται από την ένταση της κρίσης και από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων, που φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, προέρχεται από εθνικούς πόρους. Ωστόσο εκ νέου, στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, κατόπιν συνεννόησης και με άλλες χώρες, θα θέσουμε το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από επιπλέον ενωσιακούς πόρους.