Την άποψη ότι «η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα» εξέφρασε ο Γιώργος Αρβανιτίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας έδωσε για «tomanifesto». Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τέλος, υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματός του.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Γιατί θέσατε, κύριε Αρβανιτίδη, θέμα καλύτερης ανταπόκρισης από τον ΔΕΔΔΗΕ απέναντι στους πολίτες και τους επενδυτές ΑΠΕ; Ποιο πρόβλημα εντοπίσατε;

Είναι γνωστά τα προβλήματα και η εγκατάλειψη του δικτύου τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και του ΑΔΜΗΕ επί πολλά χρόνια. Κορεσμένα δίκτυα, ελλείψεις ανταλλακτικών, αστοχίες υλικών, δυσλειτουργίες στις προμήθειες, προβληματικές διασυνδέσεις και υποσταθμοί που «σκάνε» με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης και βέβαια το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών για βλάβες και επανασυνδέσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που ταλαιπωρούν τους απλούς πολίτες. Παράλληλα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις συνδέσεις νέων έργων Α.Π.Ε. επιβαρύνουν τους επενδυτές που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις χρηματοδοτικές ροές και υποχρεώσεις τους με τραπεζικά δάνεια κ.λπ.

 

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, από το ΠΑΣΟΚ κατέστη σαφής η ανάγκη να θωρακιστεί το ΕΣΥ. Δεν είναι αυτός ο στόχος της νομοθετικής παρέμβασης;

Η πανδημία ανέδειξε ακόμα πιο έντονα την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, που θα στηρίζεται στη διατομεακότητα και τη διεπιστημονικότητα. Να παρέχουμε προσβάσιμες και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην υγεία. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά ήταν ένα νομοσχέδιο με προσωρινές και πρόχειρες λύσεις, με ρυθμίσεις που στηρίζονται σε διαδικασίες κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, υπερκοστολογημένες απευθείας αναθέσεις και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις, πάντα με την επίκληση της πανδημίας.

 

Εγιναν καταγγελίες για καθυστερήσεις στη μεταφορά διασωληνωμένων ασθενών με Covid στις ιδιωτικές κλινικές. Πού αποδίδετε το πρόβλημα;

Δυστυχώς η κυβέρνηση και στα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ισως μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις εάν οι επιλογές της κυβέρνησης ήταν διαφορετικές. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού ασθενοφόρων αλλά και μελών των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ δυσκόλεψαν την κατάσταση και, παρά τα υπεσχημένα για την ενίσχυσή του, ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πολλοί ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλές κλίνες ή σε ράντζα στους διαδρόμους κρατικών νοσοκομείων περιμένουν ακόμα και δύο εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση της μετακίνησής τους, προκειμένου να διαμετακομιστούν σε ιδιωτικές μονάδες νοσηλείας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό προστίθενται και οι καθυστερήσεις στις τεχνικές δυσκολίες για τη μεταφορά ασθενών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ενα είναι σίγουρο: δύο και πλέον χρόνια βιώνουμε έναν υγειονομικό πόλεμο, χωρίς να φαίνεται το τέλος του!

 

Ακούσαμε πρόσφατα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι είναι ριγμένη η Θεσσαλονίκη από τη σημερινή κυβέρνηση. Εχετε κι εσείς την ίδια άποψη;

 Η Θεσσαλονίκη, και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία λόγω της στρατηγικής θέσης της, του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα» στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της και μια «πράσινη ανάπλαση» στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης. Η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθεσης, η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου που ενώνει την πόλη με τον Θερμαϊκό, η ολοκλήρωση του έργου του μετρό και οι αστικές αναπλάσεις είναι μερικά από τα έργα που επιβάλλεται εδώ και χρόνια να αποπερατωθούν, ιδιαίτερα τώρα με την ύπαρξη πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αναβάθμιση βιομηχανικών ακινήτων στη δυτική είσοδο της πόλης, η αξιοποίηση των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και του δέλτα του Αξιού, η επέκταση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου με τη δημιουργία «πράσινου πετάλου» αλλά και έργα όπως η αντιπλημμυρική προστασία με την ενίσχυση του φράγματος του Καλοχωρίου στα δυτικά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και πόσιμου νερού στις δυτικές περιοχές, η ανάπλαση και ανάδειξη του βυζαντινού παρελθόντος της πόλης, για να γίνει πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τον «Βυζαντινό Αρχαιολογικό Περίπατο», είναι έργα πνοής για τη συμπρωτεύουσα. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να αποτελεί σχέδιο της κυβέρνησης.

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν φτάσει στους πολίτες; Τα θεωρείτε επαρκή ή απαιτούνται κι άλλα;

Η ακρίβεια είναι εδώ και οι πληθωριστικές πιέσεις ροκανίζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πολιτών που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Ελληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τώρα πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειώσει τη φορολογία των καυσίμων και τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

 

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με εκείνα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρόταση σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας είναι το δικό μας καθαρό πολιτικό στίγμα. Η ΝΔ χρειάστηκε να βιώσουμε πολύ έντονα αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως η υγειονομική, η κλιματική και η ενεργειακή, για να «ψελλίσει» τη χρησιμότητα του Ε.Σ.Υ. ή την αναγκαιότητα παρεμβάσεων του κράτους στην ενεργειακή αγορά για παράδειγμα. Για εμάς αυτά τα θέματα αλλά και η ανάγκη για ουσιαστική «πράσινη» μετάβαση με όφελος για τους πολλούς, με την παραγωγή ενέργειας στα χέρια των πολιτών είναι ταυτοτικά στοιχεία. Είναι στο πολιτικό DNA μας. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μεταλλαχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χωρίς να το πιστεύει, ενώ πορεύεται ακόμα με αγκυλώσεις του παρελθόντος.

 

Γιατί σας κατηγορούν για μικρομεγαλισμό; Επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ τέτοια συμπεριφορά; 

Οσους καταφεύγουν σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς προφανώς τους φοβίζει η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών συμμετείχαν μαζικά στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες μας, που αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Μακριά από εμάς κάθε είδους μικρομεγαλισμοί ή ρεβανσισμοί. Μέρα με την ημέρα οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερες προσδοκίες. Και αυτό μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες από εδώ και πέρα.

 

Πέρασαν επτά χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015. Ποια γεύση σάς άφησε και πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της τότε κυβέρνησης που μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ»;

 Ηταν μια κίνηση αχρείαστου διχασμού. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αυτοεγκλωβίστηκε σε μια επιλογή που ήθελε να τη χρεώσει σε άλλους. Ηταν η περίοδος που οι αυταπάτες, όπως ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός έχει ομολογήσει ότι είχε, διαλύθηκαν και επήλθε ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Το οικονομικό όμως κόστος αυτής της αυταπάτης ήταν πολύ μεγάλο.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”