«Σίγουρα νομίζουμε πως θα αλλάξουμε τον άνθρωπο και σίγουρα όταν αποφασίζουμε να ζούμε με ένα βίαιο σύζυγο, δυστυχώς επιλέγουμε και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στα πρώτα σημάδια της βίας», επισήμανε η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ , με αφορμή την θλιβερή αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

 

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Ξέρω πως στην Καβάλα υπάρχει μια κλειστή κοινωνία που δύσκολα δέχεται ο άνθρωπος μου ότι πρέπει να πάει να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Σε συνδυασμό λοιπόν με το ότι οι σχέσεις είναι συγχωνευτικές, σε συνδυασμό με τη βουλιμική επιδίωξη που πλέον σε όλους μας υπάρχει, να είμαστε εμείς καλά, χωρίς να νοιαζόμαστε το κακό που προκαλούμε στους άλλους και ότι υπάρχει και μια γενιά ανθρώπων που έχει μεγαλώσει χωρίς να δέχεται την άρνηση, και τη μεγαλώνουμε και εμείς αυτή τη γενιά, δυστυχώς φτάνουμε στο σημείο να συζητάμε για τέτοια περιστατικά όπου κάποιος θα πέφτει θύμα βίας. Εύχομαι μόνο να μην το συζητάμε, αφού αυτές οι πράξεις έχουν καταστεί αξιόποινες, όπως γίνεται μέχρι τώρα».

Από την πλευρά της, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η χρονογράφος και συγγραφέας Ρέα Βιτάλη, σημείωσε:

«Ο κορονοϊός έφερε τον καθέναν μας αντιμέτωπο με την αλήθεια του – και μάλιστα διατρανώνοντας την αλήθεια στα μάτια του ποτέ να τη δει. Μπορεί να είναι και αυτό. Σίγουρα συνέβαιναν πάντα τέτοια περιστατικά, αλλά τώρα παράγινε το πράγμα. Θέλω να πω στις γυναίκες να ακούνε το ένστικτό τους. Εγώ το ονομάζω “το μυαλό πίσω από το μυαλό”. Πάντα υπάρχει ένα “καμπανάκι” που μας κινητοποιεί και προσπαθούμε εμείς να το κατευνάσουμε. Σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες ότι δεν είναι αβοήθητες πλέον και να καταλάβουν: Είναι συνεξαρτώμενες από ένα σημείο και μετά, οπότε δεν μπορούν μόνες τους. Και δεν είναι κακό να καταλάβουμε ότι δεν μπορώ κάτι μόνη μου. Πρέπει να πιαστώ από ένα χέρι. Μπορώ να πω ότι το 15900 είναι μια γραμμή η οποία είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Κάνοντας ένα ρεπορτάζ, στην εκπομπή «Κεραία» με τίτλο «Το έγκλημα στις μέρες μας», ήρθα σε επαφή με τα καινούργια τμήματα που δημιουργεί η Ελληνική Αστυνομία. Είναι στον Πειραιά, δύο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα θα γίνει και στην στην Κρήτη γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και εκεί, αλλά και σε άλλα μέρη».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμη: «Να καταλάβουμε λίγο και την ευθύνη των ΜΜΕ. Για κάθε φορά που λέει ο μέσος άνθρωπος “Παναγία μου, τι είναι αυτό;” υπάρχει ένα άρρωστο μυαλό που το δείχνει στη γυναίκα του εκείνη τη στιγμή και της λέει “αυτά τα πάθεις και εσύ”. Άρα πρέπει να ξέρουμε που είναι η πληροφόρηση και πού είναι η πληροφορολαγνεία και να προσπαθήσουμε όλα αυτά λίγο να τα συμμαζέψουμε».