Η Γιαμίλα Σέφερ θέλει οι νέοι να μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 16 τους χρόνια και εκτιμά ότι οι αριστερές πολιτικές είναι ελκυστικές για τη νεολαία.

Το 2018, σε ηλικία μόλις 24 ετών, η Σέφερ, που γεννήθηκε το 1993 και είναι φοιτήτρια Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας, εξελέγη η νεότερη αντιπρόεδρος κόμματος που εκπροσωπείται στο γερμανικό κοινοβούλιο, των Πρασίνων. Ήδη από το 2015 ως το 2017 ήταν εκπρόσωπος της νεολαίας των Πρασίνων και πλέον η 26χρονη συντονίζει «τις πράσινες πολιτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο».

«Στα πάρτι συχνά οι άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν τους λέω ότι είμαι πολιτικός. Διότι δεν πιστεύει κανείς ότι μία 25χρονη μπορεί να είναι πολιτικός καριέρας», απαντά η Σέφερ σε όσους τη θεωρούν πολύ μικρή για την πολιτική. «Κάποιοι όταν ακούν τη λέξη ‘πολιτικός’ σκέφτονται έναν άνδρα με κοστούμι. Όμως πιστεύω ότι, αν η Δημοκρατία θέλει να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις, χρειαζόμαστε διαφορετικές προοπτικές και μια πιο πολύχρωμη εικόνα των πολιτικών».

Πρώτη φορά η Σέφερ ψήφισε «το 2013 στις βουλευτικές εκλογές, όταν ήμουν 20 ετών. Περίμενα πολύ καιρό για να ασκήσω το πιο βασικό εκλογικό μου δικαίωμα: αυτό της ψήφου. Ενδιαφερόμουν για τα όσα συνέβαιναν γύρω μου και εμπλεκόμουν πολιτικά, γι’ αυτό αισθανόμουν πολύ ανίσχυρη» επειδή δεν μπορούσα να ψηφίσω, θυμάται η ίδια.

Για τον λόγο αυτό οι Πράσινοι, που είδαν το ποσοστό τους να εκτοξεύεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου και να φτάνει το 20,5%, κάνοντάς τους το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία, ζητούν να μειωθεί η ηλικία ψήφου στα 16 χρόνια.

Η Σέφερ εξηγεί ότι οι νέοι θέλουν και έχουν δικαίωμα να ακουστεί η φωνή τους. «Η Δημοκρατία δεν υπάρχει απλώς, πρέπει να ασκείται. Είναι σαν να μαθαίνει κανείς ένα όργανο», τονίζει η νεαρή πολιτικός.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ευρωεκλογές: κάποιος που έγινε 18 λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή τους δεν θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει παρά σε πέντε χρόνια από τώρα. Σε αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι θα έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, κάποιοι ίσως έχουν αποκτήσει παιδιά και τότε μόνο θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν και να αποφασίσουν πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ίδιοι», δηλώνει.

Σε όσους πιστεύουν ότι ένας 16χρονος δεν είναι αρκετά ώριμος για να ψηφίσει, η Σέφερ απαντά ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά τον τελευταίο καιρό.

«Κυρίως μετά τις ‘Παρασκευές για το Μέλλον’ κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι ‘αυτοί οι νέοι’ είναι απολιτίκ ή δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον και την κοινωνία (…) αυτό ήδη αποδεικνύει ότι η ηλικία δεν είναι παράγοντας αποκλεισμού από τη συμμετοχή στα κοινά και την ενημέρωση», σημειώνει η νεαρή Γερμανίδα πολιτικός.

Εξάλλου επισημαίνει ότι «εδώ και κάποιο καιρό οι νέοι δεν αισθάνονται καλά με την κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Shell Youth Study, νέοι ηλικίας 15 με 25 ετών δηλώνουν σε ποσοστό 69% όταν πιστεύουν πως οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για τα όσα τους απασχολούν».

Ωστόσο, η Γιαμίλα Σέφερ δεν θα ήθελε η ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση των νέων με την πολιτική να θεωρηθεί «χάσμα γενεών» με την τρέχουσα πολιτική τάξη αλλά ούτε και επίθεση εναντίον της.

«Είναι παράλογο. Και οι μεγαλύτεροι ενδιαφέρονται για το μέλλον και θέλουν να συζητήσουν για τη βιοποικιλότητα και τη προστασία του περιβάλλοντος ή το μέλλον της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι να βρούμε μαζί τις σωστές απαντήσεις σε όλες τις κοινωνικές προκλήσεις», υπογραμμίζει.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)