Κάθε εποχή έχει τα σύμβολά της. Το 1984, ο François Mitterrand και ο Helmut Kohl απέδιδαν  τιμές  στο πεδίο της μάχης της Verdun. Την εποχή του Covid-19, το σύμβολο της νέας Ευρώπης θα μπορούσε να ήταν, πιο γραφικά, τα Coronabonds. Όπως προτάθηκε από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Paolo Gentiloni και Thierry Breton, θα μπορούσαμε αντ ‘αυτού να αποκτήσουμε ένα πολιτικά πιο εύπεπτο αλλά συμβολικά αδύναμο Ευρωπαϊκό Ταμείο, σχεδιασμένο να εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα. Ή, όπως πρότεινε το eurogroup, ένα «Ταμείο για την αναγέννηση» που θα είναι «προσωρινό, στοχευμένο και  μετρήσιμο » με το έκτακτο κόστος της συνεχιζόμενης κρίσης.

του Στράτου Γεραγώτη

Το παιχνίδι είναι τώρα στα χέρια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 23 Απριλίου. Αλλά τι μας λέει η τρέχουσα συζήτηση για την κατάσταση της υγείας της Ένωσης;

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού  project απαιτεί τη μεταρρύθμισή του, με στόχο την  μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Αυτό απαιτεί τρία θεμελιώδη στοιχεία: την υποστήριξη των πολιτών, την πολιτική βούληση των ηγετών και τη δράση των θεσμών.

Ο αντίκτυπος της κρίσης Covid-19 στην υποστήριξη των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ήταν μεγάλος, ιδίως στην περίπτωση της Ιταλίας. Μόνο το 30% των Ιταλών πολιτών σήμερα έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το 2000 ήταν 57%), ενώ το 70% έχει λίγο ή πολύ λίγο. Οι περισσότεροι Ιταλοί (67%) πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μειονέκτημα. Σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, η πλειοψηφία (52%) θα εξακολουθούσε να είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά μια σημαντική μειονότητα (35%) θα ψήφιζε  για ένα Italexit – αριθμοί εξαιρετικά παρόμοιοι με αυτούς που καταγράφηκαν στα αρχικά στάδια της εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit.

Όσον αφορά τους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες, οι ενέργειες και οι δηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων αποκάλυψαν μια βαθιά ρήξη εντός της Ένωσης και της Ευρωζώνης. Επτά κράτη (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Κύπρος, Λετονία και Λιθουανία) έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα όταν ξέσπασε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άλλα (Γαλλία και Γερμανία) αρχικά εμπόδισαν την προμήθεια προστατευτικού ιατρικού υλικού σε άλλες χώρες.  Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra πρότεινε, προκαλώντας  οργισμένες  αντιδράσεις, μια έρευνα της Επιτροπής για χώρες που δεν έχουν περιθώριο προϋπολογισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ αυξάνεται για επτά  συναπτά χρόνια (βλ. Ιταλία και Ισπανία) .

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη, όπως αυτές του Emmanuel Macron ή του Pedro Sánchez, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για κοινή ανταπόκριση  από οικονομική άποψη, ή αυτή του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Frank-Walter Steinmeier ο οποίος, σε ένα μήνυμα προς το έθνος, υπενθύμισε την ουσία της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών δημοκρατιών τονίζοντας ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να βγει από αυτήν την μεγάλη υγειονομική κρίση εάν οι γείτονές μας δεν είναι ισχυροί και υγιείς».

Τα θεσμικά όργανα έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, ξεκινώντας από την ποσοτική χαλάρωση των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ, μέχρι την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας , με την επωνυμία  Sure, η οποία μπορεί να κινητοποιήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη εθνικών συστημάτων. Συμφώνησε  επίσης για μια ευέλικτη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση της “άμεσης και έμμεσης υγειονομικής περίθαλψης καθώς και των δαπανών που σχετίζονται με τη θεραπεία και την πρόληψη λόγω της κρίσης”. Τέλος, η Επιτροπή  εχει ηδη κινητοποιηθεί  ενεργοποιώντας μια ασπίδα  προστασίας για την  αποτροπή  της  επιθετικής απόκτησης ευρωπαϊκών εταιρειών  από ξένες  δυνάμεις, κυρίως  από την Κίνα.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί μια πραγματική επανεκκίνηση της ηπείρου, θα χρειαστεί  μεγαλύτερη φιλοδοξία αναφορικά με τον  κοινοτικό προϋπολογισμό για τον επόμενο κύκλο 2021-2027, πολύ πέρα ​​από το ασήμαντο 1,07% που πρότεινε η φινλανδική Προεδρία και περισσότερο του 1.11 της  πρότασης της Επιτροπής  ή καλύτερα του 1,3% του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Στη συνέχεια, θα είναι απαραίτητο να συντονιστεί η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επανάληψη δραστηριοτήτων σε ηπειρωτικό επίπεδο, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αυτή η εικόνα μας δίνει μια αβέβαιη προοπτική για το μέλλον της Ένωσης. Η αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, γίνεται ακόμη πιο έντονη από την αντίληψη της ανασφάλειας που προκαλείται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και από τη μαζική παραπληροφόρηση που έχει πλημμυρίσει τα ευρωπαϊκά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύοντας  να δημιουργήσει μια συστημική κρίση. Θα μπορούσε να αυξηθεί η φωνή των ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων, ακόμη και η έξοδος από την Ένωση άλλων κρατών μελών μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το κλίμα θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί από ορισμένους  πολιτικούς για απαράδεκτους ελιγμούς, όπως ο νόμος που παρέχει πλήρεις εξουσίες στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν για απεριόριστο χρόνο , καθώς και την σφοδρή κριτική του ESM  από την  ακροδεξιά  αντιπολίτευση στην Ιταλία.

Το συνολικό αποτέλεσμα θα κλονίσει σοβαρά τα θεμέλια της Ένωσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα των θεσμικών οργάνων να παρέχουν στους πολίτες τα οφέλη της προστιθέμενης αξίας της Ευρώπης και να εγγυηθούν την ενότητα στην πολυμορφία.

Για να αντιστραφεί αυτή η πορεία, οι τεχνικές συζητήσεις του eurogroup  ή οι αριθμοί των νέων οικονομικών μέτρων δεν είναι αρκετοί. Χρειαζόμαστε μια πραγματική επανέναρξη της προοπτικής ένταξης, για παράδειγμα με τη μετατροπή της ήδη ξεθωριασμένης διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης σε μια πραγματική συστατική φάση, η οποία λαμβάνει επίσης υπόψη την ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον τομέα της υγείας, μέσω της  μεταρρύθμισης  των Συνθηκών. Αυτό θα πρέπει να συντελεστεί  πάνω σε νέες πανανθρώπινες  βάσεις με  νέο πολιτικό όραμα , ξεκινώντας αυτή την φορά   γιατί όχι από την Αθήνα η την Λομβαρδία  από κοινού, από μια ηγεσία επιτέλους έτοιμη να οικοδομήσει μια νέα Ένωση.


*Στράτος Γεραγώτης, Διδάκτωρ Παν/μιου των Βρυξελλών, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Παν/μιο της Pavia της Ιταλίας