“Ψηφίστε αυτόν που θα δώσει προοπτική στο κόμμα, στο χώρο, στη χώρα” τόνισε αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός, Παύλος Γερουλάνος.

“Το μεγαλύτερο προοδευτικό ‘κόμμα’ της χώρας, είναι στον καναπέ, είναι σπίτι του, δεν πάει να ψηφίσει. Δε μιλάει αυτήν τη στιγμή, περιμένει μια πρόταση” τόνισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα, αντί για αυτό, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ένα, δύο στελέχη που έφυγαν για άλλα κόμματα και για το “πόσο άσχημα κάνει τα πράγματα η ΝΔ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς μια αναγκαία συζήτηση για τους νέους, τους ανέργους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, τις απαιτούμενες αλλαγές, το μέλλον της χώρας”.

“Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου ανοίγουμε μια προοπτική” υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, παρουσιάζοντας την πρότασή του για αποκέντρωση της εξουσίας και διάχυσή της και προς τις τοπικές κοινωνίες, με “διαφάνεια, λογοδοσία, διαβούλευση”, με εννέα αναπτυξιακές Περιφέρειες, εννέα οικονομικά κέντρα (τράπεζες), εννέα πανεπιστήμια, τοπικά δημοψηφίσματα, ενεργειακές κοινότητες, μεταφορά μέρους της ακίνητης κρατικής περιουσίας και κοινωνικής πολιτικής στους δήμους, αυτό το οποίο περιέγραψε, ως “πατριωτική οικονομία”.

“Χρειαζόμαστε μια νέα φουρνιά πολιτικών, που θα εμπιστευτούν τον κόσμο για να τους εμπιστευτεί και αυτός” είπε ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε: “Όταν οι αποφάσεις παίρνονται κεντρικά, ο πλούτος επιστρέφει στο κέντρο. Μπορεί να γίνει μεγαλύτερος, εάν το πολιτικό σύστημα, αντί να κρατά στα χέρια του όλη την εξουσία, την μοιράζει στα τοπικά κύτταρα, στις τοπικές κοινωνίες”. Αυτή η πρόταση, κατά τον κ. Γερουλάνο, θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο συνεργασιών με άλλα κόμματα σε “προγραμματική βάση”, ενώ για το θέμα του ονόματος του φορέα (ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ), είπε ότι “δεν μπορεί να είναι η αρχή, αλλά το επιστέγασμα” μιας διαδικασίας αλλαγών στο κόμμα, που “εννιά στις δέκα φορές δεν χρειάζεται” και εάν τελικώς κριθεί ότι χρειάζεται, θα πρέπει να νοηματοδοτει και την παράδοση και το νέο στίγμα του στην κοινωνία.