Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο σε τρεις σπουδαίους συνθέτες της εποχής του Γερμανικού ρομαντισμού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα Τρία Intermezzi εργ. 117 του J. Brahms, τις «Σοβαρές παραλλαγές» εργ. 54 του F. Mendelssohn και το διάσημο «Kαρναβάλι» εργ. 9 του R. Schumann.

Πιάνο: Άρης Γραικούσης

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Johannes Brahms (1833 – 1897)

3 Intermezzi op. 117

Andante moderato in E Flat major

Andante non troppo e con molto espressione in B Flat minor

Andante con moto in C diese minor

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)

“Variations sérieuses” op. 54 on a theme in D minor Robert Schumann (1810 – 1856)

“Carnaval” op.9

Préambule

Pierrot

Arlequi

Valse Noble

Eusebius

Florestan

Coquette

Replique

Papillons

A.S.C.H S.C.H.A. (Lettres Dansantes)

Chiarina

Chopin

Estrella

Reconnaissance

Pantalon et Colombine

Valse Allemande – Paganini

Aveu

Promenade

Pause

Marche des Davidsbündler contres les Philistins

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άρης Γραικούσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου – τάξη Ρ.Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J.Paratore. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M.Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom/Master of Music) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στη διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar–Fischer. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B.Scoda, B.Berthold, Duo Ganev, J.Mounieur, κ.α.). Εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας του Detmold και στη Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στη Γερμανία, στις πόλεις Detmold (Concert Hall και Brahms–Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην Maritin Saal), Bielefeld, Wittmund, Paderborn, Essen, Dortmundκαθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ), στο Φεστιβάλ Χανίων, στο Φεστιβάλ Σύμης, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας, στην «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Επιγραφικό μουσείο, καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Σημαντική ήταν η συναυλία για την «Πανσέληνο του Αυγούστου» το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Έχει συμπράξει ως σολίστ Με την Συμφωνική Πειραματική Oρχήστρα Ρεθύμνου και την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold. Μεγάλη επιτυχία είχαν τα ρεσιτάλ του «Μουσικοί Συσχετισμοί», όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Γερμανία, «Polonaises & Nocturnes» του F.Chopin, L.V. Beethoven «Στη Βασιλεία του Ντο» και οι «ρώσικες εικόνες» και «Frederic Chopin – Tristesse» όπου δόθηκαν στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη. Έδωσε ρεσιτάλ στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολή και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχώ» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Έχει πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, του παραρτήματος του Ελληνικού ωδείου της Κω και του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς. Συνεργάστηκε με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία». Το καλοκαίρι του 2020 σε συνεργασία με την ηθοποιό σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού, παρουσίασαν με επιτυχία την μουσικό-θεατρική παράσταση «Η σπείρα του Έρωτα». Η παράσταση παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο μονής Δαφνίου και σε διάφορα ανοιχτά θέατρα στην Αθήνα, την περιφέρεια και τον χειμώνα του 2021 στο θέατρο «Αλκμήνη». Έχει συνεργαστεί με λυρικούς τραγουδιστές σε συναυλίες με ρεπερτόριο από opera, lied, tangos, jazz και Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

Η επόμενη Συναυλία:

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873-1943): Ο Μεγάλος του Ύστερου Ρομαντισμού

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, 20:30

Ο Ραχμάνινοφ, κορυφαίος πιανίστας ο ίδιος, όπως ο Liszt, συνέθεσε μαγευτική μουσική για το πιάνο που τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους του ύστερου ρομαντισμού. Ο σημαντικός δεξιοτέχνης Παναγιώτης Τροχόπουλος μας μεταφέρει το ήθος του δημιουργού.

Πιάνο: Παναγιώτης Τροχόπουλος

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1982 στη Βέροια σε οικογένεια επιστημόνων, ο Έλληνας βιρτουόζος πιανίστας και μαθητής του θρυλικού Nikolai Petrov αποφοίτησε με διάκριση από το Κονσερβατόριο της Μόσχας το 2006. Έχει εμφανιστεί, προσφέροντας υποδειγματικές εκτελέσεις των απαιτητικότερων έργων της πιανιστικής φιλολογίας, σε σημαντικές αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ της Σόφιας, το Φεστιβάλ «Μουσικό Κρεμλίνο» της Μόσχας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου και το Αγγλικό Μουσικό Φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί στα πλαίσια σπουδαίων διοργανώσεων με διάσημους πιανίστες όπως ο Κυπριανός Κατσαρής και ο Alexander Ghindin.

Ορισμένες από τις συμπράξεις του με ορχήστρα περιλαμβάνουν εκτελέσεις του Δεύτερου Κοντσέρτου του Brahms, του Τρίτου Κοντσέρτου του Prokofiev, του Τρίτου Κοντσέρτου  του Rachmaninov, καθώς επίσης και της Γαλάζιας Ραψωδίας του Gershwin στα πλαίσια μιας συναυλίας η οποία σηματοδότησε την είσοδο της Δημοκρατίας της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Το πρώτο του CD για την «Cameo Classics» περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του Κοντσέρτου του Pabst (χαμένου για περισσότερο από έναν αιώνα) καθώς και τη Ραψωδία του Rachmaninov και ψηφίστηκε ως «Δίσκος του Μήνα» από το MusicWeb International. Το σόλο άλμπουμ του για την ίδια εταιρεία αλλά και οι παγκόσμιες δισκογραφικές πρεμιέρες των έργων του Josef Holbrooke απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές από το κορυφαίο περιοδικό Gramophone. Τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάστηκε επίσημα ως ένα από τα «Ανερχόμενα Αστέρια της Ρωσικής Πιανιστικής Σχολής» στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε την Ρωσική πρεμιέρα του μεγαλειώδους «Κοντσέρτου για Σόλο Πιάνο» του Alkan στο Μουσείο Tchaikovsky της Μόσχας. Είναι υπεύθυνος, ως Έλληνας ερμηνευτής, για τις πανελλήνιες πρεμιέρες και πρώτης γραμμής ζωντανές παρουσιάσεις ορισμένων ογκόλιθων του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως για παράδειγμα το 4ο Κοντσέρτο του Rachmaninov (με την Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή), η Φαντασία στον Figaro (Liszt/Busoni), η Συμφωνία και το Κοντσέρτο του Alkan, καθώς και η Μεγάλη Φαντασία στην Σεχραζάτ (Rimsky-Korsakov) του Sergei Kursanov, η οποία μάλιστα ανατέθηκε στον Παναγιώτη Τροχόπουλο μαζί με την ιδιαίτερη επιθυμία του συνθέτη να ακούσει το έργο ειδικά από τον ίδιο.