Ανοιχτή στο να χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εφόσον μπορούν να επιλυθούν νομικά ζητήματα και άλλοι σύμμαχοί της ακολουθήσουν το ίδιο εγχείρημα, εμφανίζεται η Γερμανία.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το ρωσικό κράτος. Το θέμα είναι περίπλοκο και κάποιες πλευρές του κυβερνώντος συνασπισμού είναι πιο ένθερμες από άλλες, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος, που επικαλείται το Bloomberg.

Η υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ, θέλει τη Ρωσία να πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία και επιμένει ότι η κατάσχεση τουλάχιστον μερικών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι μια επιλογή, ωστόσο από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, είναι πιο προσεκτικός καθώς ανησυχεί ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και να οδηγήσει τα ευρωπαϊκά κράτη και τους συμμάχους τους σε νομικό αδιέξοδο.

Η ΕΕ και οι G7 έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η ΕΕ έχει επίσης μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχουν οι υπό κυρώσεις Ρώσοι επιχειρηματίες, αν και αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι πλήρεις.

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και αλλού. Η ΕΕ θα «βρει νόμιμους τρόπους» για να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και θα τα επενδύσει προς όφελος του Κίεβου.

Στις ΗΠΑ, νομοθέτες του Κογκρέσου πίεσαν το Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.

Από μεριάς του, το Κρεμλίνο κατήγγειλε το πάγωμα των αποθεμάτων του ως «παράνομο» και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και χρήσης τους για άλλους σκοπούς. «Μιλάμε για μια διεθνή πράξη κλοπής, που παραβιάζει τα πάντα», είχε υπογραμμίσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ.