Γεραπετρίτης: Δεν απαιτεί δεσμεύσεις η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

by news

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει δεσμεύσεις αλλά θα δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τη διοχέτευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. «Η εκτίμησή μας είναι ότι δε θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, αλλά γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «δύσκολο και πολυπαραγοντικό» το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στήριξη που αναμένεται να λάβει και η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του χρόνου, για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «τεράστιο» οικονομικό πακέτο, ξεκαθαρίζοντας ότι «δίνεται με τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου».

«Η Ελλάδα βγήκε πολλαπλά κερδισμένη, όχι μόνο γιατί μπήκε σε όλα τα προγράμματα, αλλά ιδίως επειδή πήρε γενναίο μερίδιο και δυσανάλογο από τα 750 δισ. ευρώ» τόνισε. Απαντώντας  στο αν θα υπάρξουν μέτρα για τη διάθεση της στήριξης, είπε πως τα χρήματα θα δοθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας, «δηλαδή για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την επανάκαμψη της οικονομίας».

«Η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα δοθούν τα χρήματα. Δεν είναι για εξυπηρέτηση ταμειακών αναγκών, αλλά θα πρέπει να πιάσουν τόπο», είπε ο Υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με επιχορηγήσεις του παρελθόντος, «θα πρέπει τα χρήματα να επενδυθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της χώρας».
Τομείς που θα ενισχυθούν είναι η δημόσια υγεία, το ψηφιακό κράτος και η πράσινη οικονομία. Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «στοχευμένα και εμπροσθοβαρή».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ντομπρόβσκις, ότι η πρόσβαση σοτ Ταμείο ανάκαμψης θα είναι με πολύ αυστηρούς όρους, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Μίλησε κυρίως για το υφιστάμενο πλαίσιο, το σύστημα ενισχυμένης εποπτείας. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό και γι’αυτό είμαστε πολύ συνεπείς». «Η εκτίμησή μας είναι ότι δε θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, αλλά γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έτοιμο πλάνο τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του οδηγού σε τομείς όπως η διπλωματία και η δημόσια υγεία. Δε θα χαραμίσουμε τη διπλωματία, έχουμε διεθνείς δεσμούς».

«Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την αντίδραση της Αθήνας, αν προχωρήσει η Άγκυρα, είπε πως «υπάρχει σχέδιο που περιέχει κλιμάκωση. Είμαστε πλήρως έτοιμοι και διπλωματικά και επιχειρησιακά να αντιδράσουμε. Είμαστε πολύ έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Έχουμε διεθνείς συμμαχίες που μπορούν να πάρουν θέση κάθε στιγμή» και εκτίμησε ότι, «η Τουρκία θα σκεφτεί πολύ περισσότερο πριν πράξει οτιδήποτε στην ευαίσθητη λεκάνη της Μεσογείου».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα