Το άνοιγμα των σχολείων και πανεπιστημίων, η οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και της χώρας, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο» της Δωδεκανήσου.

Ξεκινώντας από το θέμα των σχολείων και αφού υπογράμμισε ότι και ο ίδιος ως γονέας δύο μαθητριών, καταλαβαίνει απολύτως το ζήτημα των σχολείων και τις ανησυχίες, αντέτεινε ότι «η πραγματικότητα όμως είναι ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να ανοίξουν τα σχολεία. Απολύτως αναγκαίο για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί τα παιδιά είναι διαφορετικά όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον (και τα δύο χρόνια απουσίας από τα θρανία στοίχισαν εκπαιδευτικά στα παιδιά μας). Απολύτως αναγκαίο για λόγους ψυχικής ισορροπίας, γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολικό περιβάλλον. Ήταν όμως απολύτως αναγκαίο και για υγειονομικούς λόγους -κι αυτό απεδείχθη», σημείωσε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»:

«Σήμερα έχουμε περισσότερα από 15.500 εν δυνάμει κρούσματα, μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Αν δεν υπήρχε το σχολείο, το οποίο προώθησε αυτήν τη μαζικής κλίμακας δοκιμασία των self test -περίπου 1,6 εκατ. παιδιά υπεβλήθησαν σε self test- τα κρούσματα, τα παιδιά αυτά θα εκινούντο σήμερα ελεύθερα στον χώρο και θα μπορούσαν να αποτελούν αναμεταδότες». Άρα, συμπλήρωσε, «απολύτως επιτυχές για την ώρα το άνοιγμα των σχολείων».

Για τα πανεπιστήμια ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 75% και το 80% των φοιτητών, αντιθέτως στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό. Για τα Πανεπιστήμια υπάρχει ειδικό προσωπικό, το οποίο κάνει τους ελέγχους», είπε θυμίζοντας ταυτοχρόνως ότι «για την ολοκλήρωση του εξαμήνου απομένει στα περισσότερα Πανεπιστήμια 1-2 εβδομάδες και μετά έχουν εξετάσεις. Άρα, διαφορετικά τα δεδομένα, βεβαίως αξιολογούνται δυναμικά, θα αξιολογήσουμε και την εβδομάδα αυτή με τους επιστήμονες πώς είναι τα πράγματα. Πάντως το βέβαιο είναι ότι και στο επίπεδο των φοιτητών γίνεται ό,τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε να μην έχουμε υπερμετάδοση του ιού».

Στο επόμενο θέμα της συνέντευξης, στο ερώτημα, συγκεκριμένα, αν επίκειται νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά το κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως «θα είμαστε κοντά σε ό,τι χρειαστεί, ειδικά για το ζήτημα της ενέργειας», για τούτο και για το μήνα Ιανουάριο η κυβέρνηση «θα δώσει μια πολύ σημαντική ενίσχυση που θα καλύψει το σημαντικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων», τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που έχουν θιγεί το τελευταίο διάστημα, «πιθανότατα θα υπάρξει μια σχετική μέριμνα, η ελπίδα μας είναι το φαινόμενο της ακρίβειας θα έχει ένα χαρακτήρα παροδικό, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ένα φαινόμενο με μόνιμα χαρακτηριστικά. Πάντως για όσο διάστημα υφίσταται το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση και η ελληνική Πολιτεία θα σταθούν δίπλα στους πληττόμενους», υποσχέθηκε εξάλλου.

Στο θέμα που απασχολεί το νησιωτικό πληθυσμό, αν θα επανέλθουν συντομότερα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, απάντησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης και μεταφορών «έχει ήδη υπάρξει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους κλάδους που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που είναι και πληττόμενοι κλάδοι, οπότε φροντίσαμε οι κλάδοι αυτοί να περιέλθουν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά την οριζόντια διάρθρωση του ΦΠΑ υπάρχουν περιορισμοί από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε, ως εκ τούτου «υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να υπάρξουν μειώσεις που δεν θα ανταποκρίνονται σε ειδικές συνθήκες». «Γίνεται πάντοτε προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή μέριμνα», σημείωσε, παραπέμποντας παράλληλα και στο ειδικό καθεστώς που έχουν τα πέντε νησιά-υποδοχείς του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. «Ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε και περισσότερες δυνατότητες, περισσότερο ωφελήματα για τους ακρίτες, για τους νησιώτες», οι οποίοι, προσέθεσε, υφίστανται πολύ μεγαλύτερα βάρη λόγω του μεταφορικού κόστους.

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «μέσα στην πανδημία έχουμε καταφέρει κάτι το οποίο φαινόταν ακατόρθωτο στην αρχή, κρατήσαμε όρθιες την κοινωνία και την οικονομία, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω πανδημίας, και έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περίπου στα 30 δισ.». Άρα, συμπέρανε, «η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τον κάβο της πανδημίας σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος. Όταν θα περιέλθουμε σε κατάσταση κανονικότητας, θα επανέλθουν και όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριζόντια ενίσχυση των ειδικών κατηγοριών συμπολιτών μας που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση».

Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας έστειλε το μήνυμα, «είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -σταδιακώς θα φανεί στις υποδομές και τον εξοπλισμό, ήδη φαίνεται στο προσωπικό- υπάρχει μεγάλο σθένος και ηθικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι εικόνες από τον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και η απόκρουση του υβριδικού πολέμου με όχημα το μεταναστευτικό είναι πολύ νωπές, όπως νωπές είναι και οι εικόνες της μείωσης των μεταναστευτικών ροών -έχουν πέσει περισσότερο από 90%».