Τη δημιουργία και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων προαναγγέλλει με αποκλειστική του συνέντευξη στο Euro2day.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως αναφέρει, την τρέχουσα εβδομάδα θα εισρεύσουν στην Ελλάδα κοινοτικοί πόροι που «ανήκουν» στο ΕΣΠΑ, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα ως προς το ύψος του ποσού.

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρει ότι τον Ιούλιο η εικόνα του τουρισμού ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν λόγω του ότι η πανδημία κράτησε για περισσότερο διάστημα κλειστά τα σύνορα, ενώ είναι ακόμη εκτός «αγοράς» οι ΗΠΑ. Ο ίδιος μιλά για μια κακή τουριστική χρονιά, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία πως η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από όλες τις ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες.

Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown, επισημαίνει ότι αν προκύψει νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά και την αύξηση των πόρων για τα δανειοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας και κάνει λόγο για την ανάγκη στήριξης και των λοιπών, πλην του τουρισμού, κλάδων της μεταποίησης.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλώνει πως είναι  πολύ καλή για την Ελλάδα και θεωρεί απολύτως λογικό να υπάρχουν όροι εποπτείας, ενώ σχετικά για το πώς θα αξιοποιηθούν οι αναμενόμενοι πόροι,  σημειώνει ότι  η Επιτροπή Πισσαρίδη θα παρουσιάσει το σχέδιό της μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου  όπου και θα παρουσιαστεί και ως υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα ως κυβέρνηση το συνολικό  σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κύριε υπουργέ, βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και οι ενδείξεις, κυρίως από το “μέτωπο” του τουρισμού, κάθε άλλο, παρά ενθαρρυντικές είναι. Είχατε υπολογίσει αυτή την εξέλιξη ή πρόκειται για ένα νέο δεδομένο;

Κατ’ αρχάς, τα νέα από τον τουρισμό δεν είναι τόσο χάλια όσο λέτε. Για το μήνα Αύγουστο όσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, είναι σχεδόν φουλ σε κρατήσεις.

Το μήνα Ιούλιο ασφαλώς πήγαν χειρότερα από το αναμενόμενο, κυρίως διότι λόγω του δευτέρου κύματος κορωνοϊού σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, άργησε περισσότερο απ’ ότι είχαμε υπολογίσει το άνοιγμα των συνόρων. Αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, που αναμέναμε ότι 1η Αυγούστου να ανοίξουνε, φαίνονται ακόμα ότι είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες,  οι οποίες πρακτικά παραμένουν ακόμα  κλειστές.

Παρά ταύτα, η συνολική πορεία της αγοράς δεν είναι στο  μηδέν.  Προφανώς θα είναι πολύ κακή τουριστική χρονιά συγκρινόμενη με πέρσι, αλλά φαίνεται ότι θα είμαστε καλύτερα από όλες τις άλλες ανταγωνίστριες για εμάς τουριστικές χώρες.

Πιστεύετε, ότι ο Αύγουστος ή και Σεπτέμβριος θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες;  Πού τοποθετείτε τον πήχη των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό;

Δεν έχω βάλει ποτέ πήχη, ούτε και μπορείς να βάλεις πήχη σε μια τέτοια χρονιά. Η χρονιά  είναι ασταθής, διότι αύριο το πρωί μπορεί να έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Διάβασα χθες το βράδυ (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 1.100 νεκρούς από τον κορωνοϊο.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αριθμούς νεκρών που είχαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν μπορείς να βάλεις κανέναν πήχη. Αναγκαστικά πηγαίνεις με το «τώρα» και κάνεις κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς και στο τέλος, θα κάνουμε ταμείο.

Στην τελευταία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο της ύφεσης. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ύφεση θα είναι περί το 8%;

Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, υπήρξαν προβλέψεις για την ελληνική οικονομία για μείον 15% και  μείον 20%.

Μετά αυτές οι μείον 15% και μείον 20% άρχισαν σταδιακά να μειώνονται. Φτάσανε ακόμα και στο -7,5% για να επανέλθουν τώρα στο -10%.

Αυτό κυρίως έχει να κάνει με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που σας είπα στη Βόρεια Ευρώπη. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επηρεάζει αναγκαστικά και την Ελλάδα και όχι μόνο ως προς τα τουριστικά μας έσοδα, αλλά και τις εξαγωγές και, το γενικότερο οικονομικό κύκλο. Όσο γενικώς η παγκόσμια οικονομία επιβαρύνεται, τόσο  αυτό  βλάπτει και  την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη