Αυτόφωρο χωρίς ουσία

Μιας και η υπόθεση της «μικρής Μαρίας» θα απασχολεί για μεγάλο διάστημα την επικαιρότητα, κυρίως επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται πεισματικά να δεχτεί την πραγματικότητα και προσπαθεί μανιωδώς να πείσει –έστω κάποιους αφελείς– ότι το όλο ζήτημα ήταν πραγματικό γεγονός και όχι στημένο σκηνικό από ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και Τούρκους διακινητές, θα υπενθυμίσω ένα περιστατικό που δείχνει τη μανία του ΣΥΡΙΖΑ με το επικερδές… σπορ του μεταναστευτικού. Στο φύλλο της 21.9.2018 της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Ανήθικο πάρτι», το οποίο αφορούσε την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση υπέβαλε μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο Αυτόφωρο. Και κάπως έτσι, αντί να αναζητηθούν στοιχεία για την ουσία του δημοσιεύματος, δηλαδή για το πού κατέληξαν τα κονδύλια και υπό ποιες διαδικασίες, η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με μια ανούσια μήνυση.

 

Θα έπρεπε να το ξέρει

Σύμφωνα με το «Politico», τα ονόματα της Εύας και της Μανταλένας Καϊλή έχουν διαγραφεί από τον ιστότοπο της ΜΚΟ ELONtech, στην οποία εμφανιζόταν ως εκτελεστική διευθύντρια η αδερφή της ευρωβουλευτού. Ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός όμιλος της Μανταλένας είχε αντικείμενο που σχετιζόταν με τις δραστηριότητες της αδερφής της και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, με δήλωση του συνηγόρου της, διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Αν κάποιος περιηγηθεί στον ιστότοπο μπορεί όντως να βρει εκδηλώσεις και δελτία Τύπου όπου είχε παραβρεθεί και η Εύα. Ομως έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία από τις καρτέλες «διοίκηση» (administration), όπου ως «executive director» εμφανιζόταν η Μανταλένα και «συμβουλευτική επιτροπή» (advisory board), όπου ως μέλος εμφανιζόταν η Εύα. Αμφότερα τα στοιχεία είναι πολύ εύκολο να ανακτηθούν μέσω της ιστοσελίδας web.archive.org, πράγμα που μια οργάνωση η οποία ασχολείται με την ψηφιακή εποχή θα έπρεπε να γνωρίζει.

 

Εφαγαν μεγάλο… κουβά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κράτος δικαίου και την υπόθεση των υποκλοπών του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωομάδας της Αριστεράς και αφού συνέλεξε στοιχεία επί σχεδόν ένα εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του αρμοδίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέινολντς, απάντησε ότι «η Ελλάδα έλαβε νομοθετικά μέτρα για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και προγραμματίζει και τη λήψη και άλλων μέτρων προστασίας», ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει μεμονωμένες περιπτώσεις» και ότι δεν κρίνει «τους λόγους εθνικής ασφαλείας» που επικαλούνται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σίγουρα, ύστερα από τόσους μήνες αναμονής, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν αυτό που περίμενε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αυτονόητα ερωτήματα

Tην περασμένη Κυριακή, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, παραβρέθηκε σε εκδήλωση μουσουλμάνων που υποστηρίζονται από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο διοριζόμενος κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας ψευτομουφτής Ξάνθης, ο οποίος εξύμνησε την 29η Ιανουαρίου 1988 ως «Εθνική Ημέρα Αντίστασης της Τουρκικής Μειονότητας στη Θράκη» και ως «ιστορική ημέρα και μια τιμητική σελίδα του αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης για δικαιώματα». Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει την παρουσία του βουλευτή του σε εκδηλώσεις τού κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας διοριζόμενου από την Τουρκία μουφτή και –ακόμα χειρότερα– συμφωνεί με τον όρο «τουρκική μειονότητα Ξάνθης» κατά παράβαση του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λωζάννης;

 

Πίσω από το ερωτηματικό του «Μένουμε Ευρώπη»

Χωρίς εισαγωγικά. Χωρίς ερωτηματικά. Χωρίς υπονοούμενα και χωρίς αστερίσκους. Θα περίμενε κανείς ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήταν ο πρώτος που θα το διακήρυττε, δεδομένων των αλήστου μνήμης αγώνων που έδωσε το 2015 ενάντια στην καταστροφική παράνοια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κι όμως, ο ίδιος άνθρωπος αποφάσισε να παραβρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στο Ινστιτούτο Γκαίτε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τίτλο: «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου».

Ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος κατά το παρελθόν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κεντρικό ρόλο στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και θα κάνει την εισαγωγική προσφώνηση, σημειώνει ότι το μέτωπο εναντίον της φαλκίδευσης του κράτους δικαίου και της υπονόμευσης των θεσμών πλαταίνει και γι’ αυτό ενοχλεί περισσότερο.

Στην εκδήλωση που ήδη έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, συμμετέχουν οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ξενοφών Κοντιάδης, ενώ θα συντονίσει ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης.

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Βενιζέλος δημοσίευσε δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου αναφερόμενος στον τίτλο επισημαίνει: «Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015 διατηρείται σε ισχύ και σήμερα».

Πάντως, διαβάζοντας τα δεκάδες σχόλια κάτω από την ανάρτηση του κ. Βενιζέλου, μάλλον οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις, που αυτοκλήτως έδωσε, δεν δείχνουν να πείθουν κανέναν.