Το άκρως αντίθετο

«[…] Οσο για τα funds, όταν ήμασταν εμείς κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες και απειλές από την τρόικα, ψηφίσαμε το 2015, με σκληρή διαπραγμάτευση, έναν νόμο ο οποίος προέβλεπε και προβλέπει να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία […]. Επειδή προφανώς ο νόμος που εμείς ψηφίσαμε το 2015 δεν τους έκανε, πήγαν να προχωρήσουν τη διαδικασία μ’ έναν νόμο του 2003 […]». Το απόσπασμα αυτό περιέχεται στην ενημέρωση της Τρίτης που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη του. Το θέμα δεν ανακύπτει από το εάν «κάνει ή δεν κάνει» στην κυβέρνηση ο νόμος του 2015, αλλά έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου (822/2022) που κρίνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) δεν μπορούν να παραστούν σε δικαστήρια για λογαριασμό των funds, εφόσον η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες έγινε βάσει του ν. 3156/2003. H κυβέρνηση πρέπει τώρα καλύψει το νομικό κενό του ν. 3156/2003 και να εναρμονίσει τις σχετικές διατάξεις με αυτές του ν. 4354/2015 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δίνει ρητά τη δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών στους servicers, παρέχοντάς τους ειδική νομιμοποίηση. Δηλαδή, με βάση τον Αρειο Πάγο ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ!

 

Ο κατά Φίλη αντιτουρκισμός

Στις 10.11.2022, ο Νίκος Φίλης παρέστη ως ομιλητής σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στους Αμπελόκηπους, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τη στρατηγική μάχη που πρέπει να δώσει το κόμμα στο πεδίο των ιδεών, όπου οφείλει «να υπερασπιστεί με γενναιότητα τις θέσεις του, ακόμη και αν αυτές φαντάζουν αντιδημοφιλείς». Ο τέως υπουργός προέτρεψε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να μη μιλάμε χαμηλόφωνα, αλλά με πάθος υπέρ των ιδεών μας» εννοώντας πως δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον φράχτη στον Εβρο, δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε όταν πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο, δεν πρέπει να υιοθετούμε λογικές «αντιτουρκισμού» αλλά «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Σε αυτήν τη μάχη των ιδεών υπάρχουν κρίσιμα θέματα που μπορούμε να ομιλούμε. Ενα θέμα είναι ο εθνικισμός. Και ο εθνικισμός στην Ελλάδα έχει μία μήτρα. Είναι ο αντιτουρκισμός. Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να εμφανιζόμαστε πιο αδιάλλακτοι στην αντιμετώπιση των θεμάτων με την Τουρκία. Αυτό είναι ψήφος στην κάλπη του Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς. Η παράδοσή μας πρέπει να είναι η συμφωνία των Πρεσπών, η υπεράσπιση του διαλόγου και όχι της πλειοδοσίας σε ζητήματα αντιμετώπισης του εθνικισμού».

 

Αβολες αλήθειες…

Από την Πάτρα, όπου βρέθηκε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αλήθειες, οι οποίες –παρά τα όσα συνήθως εξαγγέλλουν οι πολιτικοί– προκύπτουν από μη αμφισβητούμενα μαθηματικά δεδομένα: «Φέτος το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%. Η απασχόληση είναι στα καλύτερα επίπεδα δωδεκαετίας, καθώς ανάπτυξη και επενδύσεις έφεραν 250.000 νέες δουλειές. Οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές, όπως και χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές. Οι δράσεις αυτές ήταν υποχρέωση και καθήκον μας. Ομως ξέρουμε πως τα νοικοκυριά πιέζονται απ’ την ακρίβεια και οι επιχειρήσεις απ’ τις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας. Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε. Αλλά ούτε μηδενίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει».

 

…και βολικά ψέματα

Απέναντι στην ευκρινή αλήθεια των αριθμών, ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει σωρεία βολικών ψεμάτων. Τελευταίο «κρούσμα» το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με αφορμή τον πλειστηριασμό της κατοικίας της συνταξιούχου δημοσιογράφου. Σε επίσημη ενημέρωση που διένειμε το κόμμα της Κουμουνδούρου μέσω e-mail το πρωί της περασμένης Τρίτης, αναφέρεται ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η λαϊκή πρώτη κατοικία ήταν απολύτως προστατευμένη. Μέχρι που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης με τον νέο πτωχευτικό και έπαψε να υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας». Δύο παρατηρήσεις: κατά πρώτον, δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Υπήρξε το αλήστου μνήμης μόρφωμα «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Κατά δεύτερον, η προστασία της «λαϊκής πρώτης κατοικίας» έπαυσε τον Φεβρουάριο του 2019 με τον ν. 4605/2019.

 

Η Ελλάδα αλλάζει με γοργά βήματα

Συνηθίζουμε να λέμε συνεχώς ότι «η Ελλάδα αλλάζει» κατά την τελευταία τριετία και πλέον όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά γίνεται και σημείο αναφοράς και «καλή πρακτική». Ωστόσο, όλα αυτά δεν ισχύουν αξιωματικά. Το έργο που συντελείται πρέπει να επικοινωνείται, ώστε η κοινωνία να αντιλαμβάνεται την αλλαγή, να την αφομοιώνει και, εν τέλει, να τη χρησιμοποιεί.

Ενα τέτοιο σπουδαίο έργο που υλοποιείται αυτήν την εποχή έρχεται από μία σουηδική εταιρεία, τη Nowhere Networks, η οποία εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει να καλύπτει με υψηλών ταχυτήτων ασύρματο ίντερνετ μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων και τμήμα του Ιονίου Πελάγους, επιλύοντας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα εδώ και χρόνια: ενώ δηλαδή στην Ελλάδα από το καλοκαίρι είναι δυνατόν να συνδεθεί κάποιος στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και παρότι το ασύρματο ίντερνετ στα ξενοδοχεία αριθμεί ήδη δύο δεκαετίες ζωής, το Wi-Fi εν πλω δεν είναι ακόμη διαθέσιμο.

Σήμερα, η παροχή ασύρματου ίντερνετ εν μέσω θαλάσσης σε Ελλάδα και εξωτερικό γίνεται είτε μέσω δορυφόρου είτε μέσω κινητού τηλεφώνου όσο το πλοίο δεν έχει απομακρυνθεί από τη στεριά. «Και στις δύο περιπτώσεις η σύνδεση συνήθως είναι προβληματική, ενώ η δορυφορική κάλυψη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Επίσης, η λύση που προσφέρουμε είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σχέση με το δορυφορικό Ιντερνετ», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Για να λύσει το πρόβλημα, η Nowhere Networks, μέσω θυγατρικής εταιρείας που ίδρυσε στην Ελλάδα, εγκαθιστά στην ξηρά κατευθυντικές κεραίες, που είναι σε θέση να ακολουθούν την πορεία των πλοίων επί των οποίων τοποθετεί άλλες κεραίες που επικοινωνούν με τις επίγειες. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Σουηδός CEO, για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προκειμένου να διασφαλίσουν τη σύνδεση μεταξύ των ιστών του δικτύου κινητής.