Για την ποιότητα και την εκλεκτή γεύση που αποτελούν τα βασικά διακριτά γνωρίσματα των προϊόντων των ελληνικών παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων οι οποίες ενισχύονται από την κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Food Expo.

Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για να συνεχίζει να ενισχύει, με ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους τις ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα των προϊόντων, με τα προϊόντα μας να γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικά διεθνώς, όσο επίσης και να αυξηθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2022 οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών έφτασαν τα 8,1 δις ευρώ΄.

Ο κ. Γεωργαντάς συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς η έκθεση στην οποία συμμετέχουν 1.300 εκθέτες και 3.400 αγοραστές από το εξωτερικό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Food Expo επιβεβαιώνει τον διεθνή χαρακτήρα της, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Ν.Α. Ευρώπη.

Οι προσπάθειες που καταβάλουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες εξαγωγείς αποδίδουν πλέον καρπούς.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τα 55 δισ. ευρώ το 2022 με τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών να φτάνουν τα 8,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων ήταν η σημαντικότερη κατηγορία τροφίμων με εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2022 και μερίδιο 18,5% στο σύνολο, και τους καρπούς και τα φρούτα νωπά να ακολουθούν με 15,2% και εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ. Πολύ σημαντικοί είναι επίσης οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των λιπών και ελαίων με εξαγωγές πάνω από 1 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,8% και 13,5% αντίστοιχα. Τέλος, οι εξαγωγές ψαριών ανήλθαν σε 921,5 εκατ. ευρώ έχοντας μερίδιο 11,3% στο σύνολο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και μοναδικής γεύσης, προϊόντα που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική ιστορία, την παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό, προϊόντα που αναδεικνύουν την τοπικότητα και την μοναδικότητά τους και τα τοποθετούν υψηλά στον αγροδιατροφικό χάρτη.

Αναπτύσσοντας το σχέδιο για να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία, είπε ότι οφείλουμε, με συντονισμένες κινήσεις, να ενισχύσουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα μας και κυρίως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), διότι διαφημίζουν την χώρα μας στο εξωτερικό και δημιουργούν ένα ισχυρό, ελληνικό brand name.

Για το λόγο αυτό στα προϊόντα αυτά έχει αφιερώσει και φέτος το περίπτερό του το ΥΠΑΑΤ.