Σε μετρημένες κινήσεις αποκλειστικά εντός των ορίων που επιτάσσει η ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα επιμένει σε όλους τους τόνους το Μαξίμου και σε συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τον νέο κύκλο προκλήσεων (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα), όπως τον άνοιξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που φαινόταν στον ορίζοντα ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας με αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κίνδυνος να προκληθεί δυσμενές αποτύπωμα και στο δημόσιο χρέος εξαιτίας της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης, η οποία αναγκάζει έτσι κι αλλιώς το Μαξίμου σε έκτακτες αναθεωρήσεις στρατηγικής και προτεραιοτήτων, ανάβει, όπως γράφουν τα Νέα “κόκκινα λαμπάκια στο κυβερνητικό επιτελείο”.

Είναι ενδεικτικές οι κατά μέτωπο επιθέσεις της κυβέρνησης για «αλόγιστες κραυγές» κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αν τις ακούσουμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό, προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος, άρα σοβαρούς κινδύνους σαν και αυτούς που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας».

Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να καλλιεργήσει ανασφάλεια «για να δημιουργήσει ξανά συνθήκες 2015». Σύμφωνα με τα “Νέα”, στην κυβέρνηση μετρούν την απειλή να βρουν μπροστά τους αργότερα το όποιο επιπλέον έλλειμμα δημιουργηθεί τώρα, εξού και προτάσσουν την ανάγκη αφενός για «σύνεση» στις αποφάσεις αφετέρου για προσήλωση σε σημαντικούς στόχους – ορόσημα, όπως είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή πάντως παραμένει εφικτή μέσα στο 2023, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας». Ο ίδιος είπε (στο συνέδριο του Economist) για το υψηλό χρέος ότι «είναι πρόβλημα μακροπρόθεσμα μόνο αν δεν μπορείς να το μειώσεις», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ενισχύει την ανάπτυξη και έτσι θα το μειώσει.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη ειδικά για τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που πολιορκούν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πιέζοντας την κυβέρνηση για πειστικές λύσεις, το μήνυμα της Αθήνα είναι ότι «καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της», σύμφωνα με τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος επιμένει σε πρώτη φάση σε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις και συνολικά η κυβέρνηση προσδοκά ένα ισχυρό «σήμα» των 27 κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (24/25 Μαρτίου).

Μέσα από συμμαχίες επιδιώκει να ενταθούν οι πιέσεις ώστε να ληφθούν αποφάσεις γρήγορα, αν και το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει να κρατά μικρό καλάθι για το αν κάτι τέτοιο θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. Συμμαχίες αναζητεί επίσης η Αθήνα και στο αίτημά της για εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους των υπερβαλλουσών αμυντικών δαπανών, που ο Πρωθυπουργός έχει υποβάλλει στα αρμόδια θεσμικά όργανα.