Για απουσία εθνικής γραμμής στα εθνικά ζητήματα έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων”.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ, παρά τις ενστάσεις, “ψηφίσαμε τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι σε αυτή την εθνική γραμμή της Τουρκίας. Γιατί εμείς όμως βάζουμε πλάτη για τη χώρα”.

Υποστήριξε ότι, “όπως όταν ο κ. Τσίπρας χειριζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να καταγραφούν οι απόψεις και να αναληφθούν δεσμεύσεις σε μία εθνική γραμμή. Δυστυχώς και τότε δεν υπήρξε εθνική γραμμή και τώρα δεν υπάρχει”. Συμπλήρωσε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την άρνηση του για να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή αναλαμβάνει εξ ολόκληρου την ευθύνη για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να του έχουμε δώσει καμία εξουσιοδότηση.

Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, χρειάζονται κυρώσεις και ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δρα την ώρα που πρέπει και η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Μόνο η δική μας ξεκάθαρη θέση θα βάλει τους ευρωπαίους προ των ευθυνών τους και όχι να γίνονται όλα κατόπιν εορτής”, είπε. Συμπλήρωσε ότι καθυστερεί τις αποφάσεις της η Ευρώπη και μόνο ο Μακρόν διαφοροποεί τη στάση του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι είναι απειλή για την ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Πως υπάρχει μία συνολική εθνική στροφή της Τουρκίας.” Είναι μία νέο – οθωμανική πολιτική. Κινούνται προς την αναθεώρηση των συνθηκών και θέλει να πλασαριστεί ως μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη που θα μιλά απ’ ευθείας με τους οργανισμούς και τις μεγάλες δυνάμεις ως δήθεν προστάτης του Ισλάμ”, τόνισε.

Έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης “να παρουσιάσει ένα σχέδιο να μας κρατήσει ασφαλείς, αλλά και για να μην δημιουργηθούν ερείπια στην ελληνική οικονομία“.

Αναφορικά δε με το άνοιγμα των σχολείων, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει σχεδιάσει τη νέα σχολική χρονιά σε άλλη βάση από τότε που τελείωσε η καραντίνα. “Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις τάξεις”, τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι κλειδί είναι τα τεστ, η σοβαρή ιχνηλάτηση. “Γι’ αυτό ζήτησα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας, να προλάβουμε πράγματα, για να είναι ασφαλείς μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία”, υπογράμμισε.

Τέλος αναφορά έκανε και στη στάση των νέων και τις επικρίσεις για διασπορά του κορωνοϊού λέγοντας ότι “ήξεραν το πρόβλημα στα νησιά, έπρεπε εκεί τα κινητά συνεργεία να κάνουν τα τεστ για να απομονώσουμε εκεί το πρόβλημα, στα νησιά και όχι να αφήσουμε να γίνει η διασπορά και να κατηγορούμε τους νέους για το αυτονόητο ότι θέλουν να ζήσουν“.