Γενετική μετάλλαξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην καρδιακή προσβολή

10
Γενετική μετάλλαξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην καρδιακή προσβολή tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια πριν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζώα, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Guardian.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που εξηγούν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Οι χιμπατζήδες παρόλα αυτά, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δε συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο Ατζίτ Βάρκι καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε εξήγηση με βάση ένα γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc) ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη.

Πράγματι, στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα. Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Ο Βάρκι τονίζει πως η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δε θέλουμε να το αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις. «Για παράδειγμα η ανεπάρκεια Neu5Gc εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις», λέει ό ίδιος.

Συμπληρώνει μάλιστα πως πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αντικαθιστά το κόκκινο κρέας παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά του αλλά όχι τα αρνητικά.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)