Συστατικά

1 κοτόπουλο (1,5 κιλό)

Για τη γέμιση

150 γρ. μπέικον κομμάτι
50 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια
100 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 μήλο κόκκινο

Για το αρωματικό βούτυρο

100 γρ. μπέικον σε φέτες
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα από 2 λεμόνια

Για το κοτόπουλο

8 φέτες μπέικον
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο

Για το σερβίρισμα

200 γρ. ρόκα
100 γρ. ντοματίνια
σπόροι από 1 ρόδι
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε το κομμάτι μπέικον σε μικρά κυβάκια 0.5 εκ., το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, το μήλο και τα βάζουμε στο μπολ με το μπέικον.
  • Βάζουμε τη γέμιση μέσα στο κοτόπουλο.

Για το αρωματικό βούτυρο

  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά στο τηγάνι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά για το αρωματικό βούτυρο μαζί με το κρύο μπέικον και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Φοράμε γάντια και απλώνουμε το αρωματικό βούτυρο σε όλο το κοτόπουλο κάτω από την πέτσα του.

Για το κοτόπουλο

  • Δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου με ένα σπάγκο και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα σε ένα ταψί.
  • Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC.
  • Ένας τρόπος για να κρατήσουμε το στήθος του κοτόπουλου ζουμερό είναι να το τυλίξουμε εξωτερικά με ένα στρώμα από φέτες μπέικον, που θα μοιάζει με σκακιέρα.
  • Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και πάνω στη λαδόκολλα βάζουμε τις 5 από τις 8 φέτες μπέικον. Στρώνουμε τις φέτες τη μια δίπλα στην άλλη.
  • Παίρνουμε τη μια φέτα μπέικον από τις υπόλοιπες 3, που έχουμε αφήσει στην άκρη, και την τοποθετούμε κάθετα πάνω στις 5 φέτες. Ξεκινάμε να την περνάμε σταυρωτά, πάνω και κάτω από τις 5 φέτες που έχουμε σαν βάση.
  • Συνεχίζουμε με την επόμενη φέτα προσέχοντας να ξεκινήσουμε ανάποδα, πρώτα από κάτω δηλαδή και μετά από πάνω.
  • Την τρίτη, και τελευταία, φέτα, την ξεκινάμε ανάποδα σε σχέση με τη δεύτερη, δηλαδή την περνάμε πρώτα από πάνω και έπειτα από κάτω.
  • Όταν είναι έτοιμο το αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από το κοτόπουλο.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά ώστε να πάρει ωραίο χρώμα το μπέικον.
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα με ρόκα, ντοματίνια κομμένα στη μέση, σπόρους από ένα ρόδι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com