Σε τεταμένο κλίμα βρίσκονται οι γαλλοτουρκικές σχέσεις με τις δύο πλευρές να συντηρούν τους υψηλούς τόνους ενώ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις Τούρκους υπηκόους που κρίθηκαν ύποπτοι ότι κατασκόπευαν εκ μέρους της Γαλλίας σε κύκλους συντηρητικών και θρησκευτικών ενώσεων και κρατικών φορέων.

Οι συλλήψεις αναφέρονται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah αν και δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με τη Sabah, ένας πρώην εργαζόμενος της υπηρεσίας ασφαλείας του γαλλικού γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Μετίν Οζντεμίρ, παραδόθηκε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι συνέλεγε πληροφορίες εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας, την DGSE, τη γαλλική υπηρεσία κατασκοπίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως ο Οζντεμίρ είπε ότι διαβίβαζε σε γαλλικές υπηρεσίες πληροφορίες για 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ιμάμηδων, λαμβάνοντας μηνιαία αμοιβή και μια υπόσχεση ότι ενδεχομένως να εντασσόταν στη Λεγεώνα των Ξένων, το σώμα του γαλλικού στρατού που επανδρώνεται από ξένους στρατιώτες.

Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Οζντεμίρ, παρουσιαζόταν ως μέλος των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερευνούν το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες και προσέλαβε τρεις άνδρες: έναν υπάλληλο της δημοτικής εταιρείας της Κωνσταντινούπολης που διαχειρίζεται τις παροχές ύδρευσης, ένα άτομο που εργάζεται στις τηλεπικοινωνίες και έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «πυρήνας κατασκόπων» όπως τον χαρακτήρισε η Sabah, ήταν αρμόδιος για συλλογή πληροφοριών σχετικά με «συντηρητικές ενώσεις», θρησκευτικές αδελφότητες και την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

Οι τέσσερις άνδρες συγκέντρωναν κυρίως πληροφορίες και για τον Σύνδεσμο των Γυναικών και της Δημοκρατίας (KADEM), στο οποίο συμπρόεδρος είναι η νεότερη κόρη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Οζντεμίρ παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές αφού διαφώνησε με τους Γάλλους πράκτορες. Οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν θα δικαστούν για κατασκοπία σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί, ανέφερε η εφημερίδα.

Αυτή η υπόθεση έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού για τη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέμφθηκε την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί.

«Σημειώσατε τη νόμιμη ανησυχία του προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», δήλωσε ο Μακρόν.

Δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δεν είναι γνωστό ότι επιχειρούν κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου.

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;»

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.

«Η Γαλλία και η Τυνησία απαιτούν από κοινού τα εμπόλεμα μέρη να θέσουν τέλος στις μάχες και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους, την επανένωση των θεσμών της Λιβύης και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση προς όφελος όλων των Λιβύων» , πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαΐντ, του οποίου ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την Αλγερία, έπειτα από την εκλογή του τον Οκτώβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.