Γαλλία-ΗΠΑ: Οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινούς στόχους

9
makron-tomanifesto.gr

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τον κοινό στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και χρειάζονται νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «προωθεί την τρομοκρατία» σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν αποτυγχάνει ως χώρα μετά τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε όμως ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους Ιρανούς.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν δηλώσεις πριν πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες στην Καν της δυτικής Γαλλίας, αφού συμμετείχαν σε τελετή για την 75η επέτειο της D-Day, της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως θα αποφασίσει, αν θα επιβάλει δασμούς ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, μετά τη συνάντηση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας.

«Θα πάρω μια απόφαση μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες, μετά την G20», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Μακρόν. «Θα συναντήσω τον πρόεδρο Σι, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε εξάλλου πως οι σχέσεις του με τον γάλλο ομόλογό του είναι «εξαιρετικές».

«Οι σχέσεις ανάμεσά μας και αυτές ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στην Καν. «Είμαι προσηλωμένος στην ιστορική σχέση» ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», του απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.