Γαϊτάνης: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λέει ότι δεν ξέρει, ούτε να επικαλείται ότι γίνεται μυστική διπλωματία

101

Για τα θέματα της οικονομίας, τα Ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό/προσφυγικό μίλησε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και στη δημοσιογράφο Στεφανία Χαρίτου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, τόνισε ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου και κανείς δεν έκρυψε ότι ο κορωνοϊός θα δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ακολούθως αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα για τη στήριξη της οικονομίας και σημείωσε ότι η συνολική μόχλευση στην οικονομία, με βάσει τα σημερινά δεδομένα, θα φτάσει τα 24 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα θέματα και όπου κρίνει ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, είναι εδώ για να τις κάνει.

Επιπρόσθετα συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα χαλαρώσει τα οικονομικά της, το 2020 και το 2021, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ύφεση. Αλλά είναι προφανές, τόνισε, ότι οι οικονομίες σταδιακά θα ξαναπάρουν το δρόμο της ανάπτυξης και φυσικά και η δική μας που έχει μια μεγάλη δυναμική και με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και μ΄αυτές που θα γίνουν. Υπενθύμισε ότι οι μειώσεις των φόρων και του κόστους εργασίας είναι στον κεντρικό πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ώστε όταν τελειώσει η κρίση να βρεθούμε όλοι από θέση εργασίας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να βρεθεί ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.

Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι υπάρχει μια ευρύτερη στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. «Η Τουρκία είναι διπλωματικά απομονωμένη, υπάρχει διεθνής κατακραυγή για τις πρακτικές και προκλητικές ενέργειές της», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι από τη χθεσινή ευρωμεσογειακή Συνόδου βγήκε το συμπέρασμα ότι όλα τα μέρη ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει την προκλητικότητα και να ξεκινήσει το διάλογο στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και συμπλήρωσε ότι εάν η Τουρκία δεν αναμορφώσει τη συμπεριφορά της, στο τέλος του μήνα την περιμένουν οι κυρώσεις.

Αναφορικά με το χθεσινό άρθρο του πρωθυπουργού σε ξένες εφημερίδες, αυτό αναφερόταν στον τρόπο και τη διαδικασία προκειμένου να φθάναμε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών, δηλαδή στις πράξεις που θα κάνουν τα μέρη για να ξεκινήσει ο διάλογος. Σε σχέση με την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι αυτή κινείται σε ρηχά νερά και εμφανίζει τον Πρωθυπουργό ως κάποιον που δήθεν ασκεί μυστική διπλωματία. Επισήμανε κατηγορηματικά ότι δεν συμβαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλήσει για δύο ώρες με τον κ. Ερντογάν χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τι είπαν. Αντιθέτως, σήμερα, έχει πλήρη ενημέρωση, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. «Δεν μπορεί να λέει ότι δεν ξέρει, ούτε να επικαλείται ότι γίνεται μυστική διπλωματία, είναι απαράδεκτο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ανέφερε ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει κλειστή δομή στη Λέσβο, ούτε στα υπόλοιπα νησιά, ενώ αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Τόνισε ότι ενώ πριν από λίγους μήνες στη Μόρια βρισκόντουσαν 20 χιλ. άνθρωποι, σήμερα βρίσκονται περίπου 13 χιλ. και ο στόχος είναι να φθάσουν τις 7 χιλ. μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι ροές έχουν μειωθεί, οι επιστροφές έχουν αυξηθεί, ξεκαθαρίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από το παρελθόν και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση να δώσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς εύκολα να έρθει στην Ελλάδα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr