Το πλέγμα των ελληνικών θέσεων για τη Λιβύη, με αιχμή του δόρατος την ανάγκη ακύρωσης του παράνομου και παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, καθώς και τη βούληση για εκκίνηση των διμερών διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει το 2010 για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ξετύλιξε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος προχώρησε σε αποτίμησή της και τη χαρακτήρισε ουσιαστική και θετική. Σημείωσε, μάλιστα, πως το ταξίδι, αποτέλεσμα θαρραλέας πολιτικής απόφασης, έγινε την κατάλληλη στιγμή, ήταν απαραίτητο, καλά και σωστά προετοιμασμένο, με σαφή στοχοθεσία και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματά του θα έχουν συνέχεια στις ελληνολιβυκές σχέσεις. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που επισκέφτηκαν τη Λιβύη από την πρόσφατη έναρξη της θητείας αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης. Έτσι παρουσιάστηκαν με κύρος και πληρότητα οι ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα της περιοχής, καθώς και για τις ελληνολιβυκές σχέσεις, την κατάλληλη στιγμή. Την ώρα δηλαδή που διαμορφώνονται οι μεγάλοι άξονες της πολιτικής της λιβυκής κυβέρνησης» παρατήρησε επιπλέον. Επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα πήγε εκεί με καθαρές θέσεις και με επεξεργασμένη ατζέντα και προτεραιότητες.

«Η Ελλάδα σοβαρός μεσογειακός παίκτης»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης της Βουλής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να τελούν εν υπνώσει οι διμερείς σχέσεις και ανέδειξε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη, είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες, τόνισε. Ιδιαίτερα έδωσε έμφαση στην καλύτερη κατανόηση, από λιβυκής πλευράς, των ελληνικών ευαισθησιών και προτεραιοτήτων, στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στη διασφάλιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα αυτή και στην επιβεβαίωση πως η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός μεσογειακός παίκτης και καμία εξέλιξη δεν μπορεί να συμβαίνει στη Μεσόγειο χωρίς να είναι παρούσα και συμμετέχουσα.

Η επιστροφή της Λιβύης στην ομαλότητα αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα στην περιοχή της Μεσογείου; «Η επιστροφή σε μια σταθερότητα, και άρα προβλεψιμότητα των εξελίξεων στη Λιβύη, θα είναι ένας παράγων που θα συνεισφέρει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της Μεσογείου. Γι’ αυτό και είναι στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και προτεραιότητά της να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, της γρήγορης εξομάλυνσης της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη. Θα είναι μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο» απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τη Δευτέρα στην Ανατολική Λιβύη προκειμένου να ανοίξει το προξενείο στη Βεγγάζη, τονίζοντας πως επιβεβαιώνει και διευρύνει την επαναλειτουργία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και τις συμπληρώνει.

«Πολύ σημαντικές οι σχέσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που δεν έχει αποδεχθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο»

Εν συνεχεία, μίλησε για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης της Βουλής, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. «Δεν νοούνται ολοκληρωμένες διμερείς σχέσεις στην εποχή μας μεταξύ δύο κρατών, χωρίς να υπάρχει η ουσιαστική κοινοβουλευτική διπλωματία, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Επομένως, η κοινοβουλευτική διπλωματία και οι σχέσεις των δύο Βουλών είναι πάρα πολύ σημαντικές. Πόσο μάλλον που η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν έχει αποδεχθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάτι που το καθιστά και τυπικά παράτυπο» υπογράμμισε συγκεκριμένα. Στην κατεύθυνση αυτή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της Επιτροπής Φιλίας στη Λιβύη, σε συμφωνία και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, το ταχύτερο δυνατό.

Η Ευρώπη βγαίνει τραυματισμένη από το «sofa gate»

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο «ατυχέστατο και υποτιμητικό συμβάν», όπως το χαρακτήρισε, στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έμεινε γνωστό ως «sofa gate», ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως η συμπεριφορά ήταν σαφώς και ευθέως προσβλητική, όχι για τα πρόσωπα που ήταν εκεί, αλλά για θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και προσέθεσε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν κα υποψιασμένοι για κάτι τέτοιο, γιατί είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών έναντι της βίας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η Ευρώπη βγαίνει τραυματισμένη από αυτό το συμβάν και εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει αυτό το οδυνηρό λάθος, μάθημα» και αφορμή για πολιτικά συμπεράσματα στο πώς πρέπει να σταθεί η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, με λιγότερο κατευνασμό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία έσωσε την ψυχή και το κύρος της Ευρώπης. «Είπε ανοικτά και δημόσια κάτι το οποίο υπονοείται στη διπλωματική γλώσσα που υιοθετούν τα επίσημα κείμενα» προσέθεσε.

«Η Τουρκία επιτέλους να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται και συναρτάται από το πόσο ευρωπαϊκή είναι η ίδια»

Καταληκτικά, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται και συναρτάται ευθέως και απολύτως από το πόσο ευρωπαϊκή είναι η ίδια.